nieuws

Vlieland voelt voor herbouw van oude molen

bouwbreed

Het Waddeneiland Vlieland krijgt waarschijnlijk haar oude graanmolen terug. Het bouwwerk vormde in vroegere eeuwen een belangrijk herkenningspunt voor de scheepvaart, maar werd 130 jaar geleden verwoest door een zware storm. Op Vlieland bestaan nu vergevorderde plannen voor herbouw van de oude molen met daarnaast een windmuseum. De geschatte kosten van het po bedragen bijna een miljoen gulden.

De gemeente Vlieland is enthousiast over het plan en heeft inmiddels een voorbereidingsbesluit tot de bouw genomen. De 10,5 meter hoge molen zal op de oude locatie (een hoog duin ten noorden van Oost-Vlieland) moeten verrijzen.

Door zich intensief te verdiepen in de geschiedenis van de vroegere Vlielander molen (verhalen en tekeningen) heeft Vlielander Veerdig een redelijk identieke bouwtekening ke maken van de historische achtkanter. Zodra alle gemeentelijke procedures zijn doorlopen gaat bouwbedrijf Hiemstra BV uit Tzummarum hiermee aan de slag. Naar verwachting is dat in mei 1995.

Veerdig wil zelf in de molen gaan wonen. Samen met bouwbedrijf Hiemstra draagt de Vlielander zorg voor alle kosten.

Reageer op dit artikel