nieuws

Robot Bend richt draad zonder ribbeschadiging

bouwbreed Premium

Nispen Lasmij te Sprundel beschikt als eerste in Nederland over een geavanceerde ‘Robot Bend’ machine van het Franse bedrijf SFA voor het richten, knippen en buigen van wapeningsstaal. Het richten gebeurt met behulp van rollen. Beschadigingen van de ribben op het wapeningsstaal treden bij dit type machine niet op.

Nispen Lasmij levert vooraf samengestelde (prefab) wapeningselementen toe aan fabrikanten van betonwaren en aan bouw- en aannemingsbedrijven. De omzet van ongeveer – 9 miljoen per jaar wordt door in totaal 52 mensen gerealiseerd.

Sneller leveren

De voortdurende vraag uit deze sectoren steeds sneller en efficienter wapening te leveren, is voor de leiding van het bedrijf aanleiding geweest het – op zich al moderne – machinepark uit te breiden met een machine die nog beter aan de gestelde eisen kan voldoen.

In april van dit jaar werd na intensieve evaluatie en afweging van verschillende aanbiedingen gekozen voor een SFA-Robot Bend machine. Met de aanschaf van de machine is een bedrag gemoeid van – 900000. Dit inclusief bouwkundige voorzieningen, trainingen en inregelen.

De Robot-Bend machine combineert capaciteit met flexibiliteit: automatische draadwissel, automatisch draaddoorvoer van de haspels naar de richtmachines, secondensnelle wissel van produktserie, geautomatiseerd uitsorteersysteem.

De machine is geleverd door UBO Engineering BV te Soesterberg, importeur voor de Benelux van fabrikanten op het gebied van fabrieksinrichtingen voor de betonindustrie en intern transportapparatuur. Sinds enkele jaren behoren ook richt- en buigmachines tot het leveringspakket.

De Robot Bend machine bij Nispen Lasmij was eind juli geplaatst.

Besparing

Ongeveer 70 procent van het voor wapening gebruikte staal kan vanaf de haspel worden verwerkt.

Bij deze werkwijze ontstaan kostenbesparingen ten opzichte van het gebruik van zogenoemd stafstaal omdat vrijwel geen verlies aan restlengten optreedt. Steeds meer buigcentrales schaffen daarom geavanceerde machines aan.

SFA heeft met zijn nieuwe generatie van richt- en buigmachines “Robot-Bend” volgens ing. R. van Osnabrugge, directeur van UBO Engineering, de grenzen van de automatisering verder verlegd.

De Robot-Bend machines verwerken betonijzer en wapeningstaal in diameters van rond 6 tot16 millimeter vanaf de haspel en vervaardigen volautomatisch een eindprodukt met geringe maatafwijking.

Een belangrijk voordeel van de Robot-Bend serie is het gebruik van richtrollen waarmee de draad in vier richtingen gericht kan worden (horizontale rol, omkeerrol, en twee sets rollen onder 45 gr. ).

Door het gebruik van deze rollen in plaats van een conventioneel rotorrichtwerk worden ribbeschadigingen van de draad voorkomen.

Vergroten

De nieuwe machine zal naar de overtuiging van commercieel medewerker A. van Fessem zeker bijdragen tot vergroten van de omzet. De uitbreiding geeft namelijk mogelijkheden die tot nu toe bij Nispen Lasmij niet mogelijk waren. Zo ke bijvoorbeeld nu ook diameters van rond 14 en 16 millimeter van de rol worden verwerkt. Ook is het mogelijk aan twee zijden van de geknipte staaf een of meerdere buigingen te geven. De machine is bovendien ook nog eens sneller en efficienter in bediening en verwerking van het staal. De nauwkeurigheid is tot 3 millimeter in lengte en 1 graad bij buigingen.

Ook arbo-technisch heeft de machine voordelen. Een enkele machine – operator is voor de bediening van deze machines voldoende, waarbij fysieke inspanningen tot een minimum zijn beperkt.

Automatisering

De Robot-Bend machines ke via een externe computer (CAD-systeem met buigstaten op kantoor) gevoed worden. De machine-operator wordt daardoor niet meer belast met het programillimetereren van de machine en kan zich geheel concentreren op het bewaken van het produktieproces en het bundelen en etiketteren. De nieuwe machine is nog niet gekoppeld met de geautomatiseerde verwerking van gegevens voor knip – en buigstaten. De software daarvoor wordt nog geschreven.

Intussen is het voor de bedieningsman zaak zich het handmatig bedienen van de machine eigen te maken, voorwaarde voor succesvolle automatisering.

De Robot-Bend machine verwerkt volautomatisch betonijzer en wapeningsstaal in diameters van rond 6 tot16 millimeter vanaf de haspel.

Reageer op dit artikel