nieuws

Jacosol moet ‘imitatie- profielen’ terughalen

bouwbreed Premium

De president van de rechtbank te Alkmaar heeft Jacosol Nederland BV te Heerhugowaard bevolen alle door het bedrijf geleverde ‘imitatie’ lateislabben met dubbelprofiel uit de markt te nemen.

Dat zou volgens de eiser Cocon Arkel BV te Arkel tot een miljoenenschade voor Jacosol en zijn afnemers ke leiden. Volgens van Arkel zijn waarschijnlijk vele duizenden meters van dit imitatie-profiel in gebouwen verwerkt. Cocon Arkel heeft het profiel reeds in 1988 ontwikkeld en een modelrechtbescherming erop verkregen. Het bedrijf gaat ervan uit, dat ook de reeds geplaatste profielen onder de uitspraak vallen. Dan zou de schade voor Jacosol en zijn afnemers in de miljoenen ke lopen. Volgens het bedrijf zou aan de bovenkant van het raamkozijn de buitengevel ter plaatse moeten worden verwijderd, waarna de leiteislabbe kan worden verwijderd. Na het aanbrengen van een nieuwe slabbe dient de gevel dan weer te worden aangeheeld.

Pieter Servaas van Jacosol meent dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. “We zijn pas in maart begonnen met het produceren van dit profiel. Mevrouw M.J.I. Koomen advocate octrooirecht in Alkmaar, heeft ons verklaard dat wij het modelrecht met ons profiel niet doorbreken. Desondanks is de uitspraak van de president gevolgd. Wij gaan er dan ook tegen in beroep. Het beroep zal over twee a drie weken dienen”, aldus Servaas.

“Daar komt nog bij dat Cocon Arkel BV de zaak met zijn miljoenen-schade enorm overdrijft. Gezien onze produktie van de profielen vanaf maart, kan de schade nooit zo groot worden. Bovendien betreft de uitspraak uitsluitend het terugnemen van de profielen bij de leveranciers, die ze nog op voorraad hebben. En dat behelst 3000 meter van slechts twee leveranciers, die we reeds ‘veiligheidshalve’, voor het grootste deel hebben ingenomen. Daar komt bij de reeds in opdracht genomen profielen, zodat onze totale schade in het ergste geval zo’n – 15- a – 20000 zal bedragen.”

Reageer op dit artikel