nieuws

Frans cementconcern bouwt fabriek in oostelijk Duitsland

bouwbreed Premium

De Franse cementgigant La Farge Coppee gaat 260 miljoen Franse francs investeren in de bouw van een frabriek in gipsplaten in Lubbenau in de nieuwe staat Brandenburg (oostelijk Duitsland).

De fabriek moet een jaar capaciteit krijgen van 20 miljoenm2 en zal in april 1996 operationeel moeten zijn.

Sinds de overname van het Britse Redland Plasterboard in 1990 aan de controle van diens filialen in Duitsland en de Benelux heeft La Farge Coppee zijn tweede plaats op het gebied van de produktie van gipsplaten in Europa bestendigd. Zijn omzet in 1989 van FFr1,4 miljard steeg vorig jaar tot FFr2,6 miljard.

Met de miljoenen investering in het voormalig Oost-Duitsland geeft La Farge Coppee aan, zich voortaan op sterk groeiende oostelijke markten te willen concentreren. In West-Europa is de markt van gipsplaten stabiel gebleven, terwijl deze in Oost-Europa een hoge vlucht neemt. In 1985 werd in totaal 80 miljoenm2 aan gipsplaten geproduceerd.

Belangrijke markt

Dit jaar zal de Duitse markt in 195 miljoenm2 produceren en in het jaar 2000 zullen dit er 240 miljoenm2 zijn. De fabriek in Lubbenau zal een afwillende functie krijgen voor de fabrieken in Ottmarsheim in de Elzas en die van Delfzijl.

De leiders van La Farge Coppee beschouwen Duitsland als een van hun belangrijkste markten, dat een jaaromzet van 6% vertegenwoordigd. Vandaar dat in vier jaar tijd in Duitsland FFr1,6 miljard werd geinvesteerd in de produktie van cement en beton.

China is een tweede markt waar La Farge Coppee zijn aandacht op vestigd. Door middel van een joint-venture (51%) in een cement-fabriek ten noorden van Bejing is de Fransman een pionier op het gebied van de cementproduktie in dit deel van de wereld, waar nu ook een jaarlijkse groei wordt gerekend van 10%. De fabriek moet een jaarcapaciteit van 230000 ton geleidelijk aan opvoeren tot 1 miljoen ton cement per jaar.

Reageer op dit artikel