nieuws

Ellis onderzoekt markt beursgenoteerd gebouw

bouwbreed

Op de Amsterdamse effectenbeurs stonden aandelen Euromast gisteren in het middelpunt van de belangstelling. Ook het vastgoedfonds Hoog Catharijne werd gevraagd. Fictie? Nog wel, maar als het aan de internationale vastgoedadviseur Richard Ellis ligt, wordt het binnenkort voor zowel professionele als particuliere beleggers mogelijk aandelen te verwerven in markante Nederlandse vastgoedobjecten.

De Britse vastgoedadviseur onderzoekt opties voor het zoeken van groepen aandeelhouders voor onroerend-goedobjecten in Nederland, al dan niet gekoppeld aan een beursnotering. Doel van de studie: de verhandelbaarheid van vastgoed voor beleggers en poontwikkelaars verbeteren. Mr. G. Selman, lid van de raad van bestuur van Richard Ellis, denkt daarbij vooral aan grote objecten met een minimale waarde van – 50 miljoen die moeilijk plaatsbaar zijn. Niet alleen kantoorgebouwen, winkelcentra, bedrijfshallencomplexen maar ook hotels en ziekenhuizen. “Ik noem bijvoorbeeld een po als Hoog Catharijne. Niet dat we daar concreet mee bezig zijn, maar een dergelijk winkelcentrum zou zich hiervoor goed lenen”.

De studie zal naar verwachting eind dit jaar worden voltooid. Helemaal fictief zijn de plannen van Selman niet. Hij studeert momenteel concreet op de mogelijkheid een groot Nederlands kantoorpo op de beurs van Brussel te introduceren.

Brussel

In Brussel is beursnotering voor aparte vastgoedobjecten niet onbekend. Op de zogeheten tweede markt, vergelijkbaar met de lokale markt in Amsterdam, wordt dagelijks gehandeld in huurcertificaten van een twintigtal grote kantoor- en winkelpoen zoals Beaulieulaan, een prestigieus kantorencomplex in Brussel, Westland shopping (winkels en appartementen) en het Metropolitan Building (kantoren), beide eveneens in de Belgische hoofdstad. Ook in Duitsland bestaat de mogelijkheid direct in afzonderlijke gebouwen en winkelcentra te participeren. Zelfs ziekenhuizen en hotels staan hier ter beurze genoteerd.

Groothandelsgebouw

In Nederland is Groothandelsgebouwen NV het enige concrete voorbeeld van een vastgoedpo met een aparte beursnotering. Groothandelsgebouwen NV houdt zich uitsluitend bezig met de exploitatie en onderhoud van 100.000 vierkante meter kantoorruimte in het Rotterdamse Groothandelsgebouw, gelegen naast het Centraal Station. Het aandeelhouderschap van dit fonds is echter alleen weggelegd voor de 123 huurders.

Reageer op dit artikel