nieuws

Duizenden studenten op zoek naar huisvesting

bouwbreed

Duizenden studenten zijn nog steeds op zoek naar huisvesting. Vooral in Amsterdam en Utrecht zijn de mogelijkheden echter beperkt. Een kamer is een schaars goed. Alleen in Rotterdam is sprake van een gunstige situatie, omdat deze stad relatief veel bouwt voor studenten.

Volgens de Stichting Jongerenhuisvesting Utrecht (SJHU) neemt het tekort aan studentenkamers schrikbarende vormen aan. De gemiddelde wachttijd is al opgelopen tot achttien maanden.

Woordvoerder Joop Klinkhamer: “Als je bedenkt dat eerstejaars zich bij ons pas een jaar van tevoren mogen inschrijven, betekent het gewoon dat veel nieuwkomers het eerste jaar geen kamer hebben.”

Verstopt

Deze weken ontvangt Utrecht 12000 nieuwe studenten. De SJHU schat dat meer dan de helft van hen in de stad wil wonen. Volgens Klinkhamer raakt de kamermarkt echter volkomen verstopt. De vraag blijft al jaren gelijk, maar het aanbod neemt steeds verder af.

De SJHU vindt verwijt de gemeente laksheid. Klinkhamer: “Wij vragen al jaren aandacht voor het probleem, maar de gemeente is horende doof. Op initiatief van de universiteit komen er volgend jaar circa duizend nieuwe studentenflatjes in de Uithof. Maar dat is niet genoeg om het tekort op te lossen. Bovendien duurt het te lang voordat de nieuwbouw klaar is.”

Volgens hem zou Utrecht, net zoals Rotterdam en Den Haag dat al doen, leegstaande scholen, kantoren en andere bedrijfspanden -desnoods tijdelijk- geschikt moeten maken voor studentenhuisvesting. De SJHU roept het gemeentelijk ontwikkelingbedrijf, makelaars en beheerders op om daarvoor panden beschikbaar te stellen.

Te duur

Makelaars zien daar vooralsnog weinig in. Het tijdelijk geschikt maken van kantoorruimte is veel te duur. De gemeente wil bovendien lege kantoren in de aanbieding houden om nieuwe bedrijven en banen aan te trekken.

Wethouder Zwart (wonen) erkent de nood van de studenten, maar wijst er wel op dat andere woningzoekenden nog langer op huisvesting moeten wachten. Ongeveer 30000 woningzoekenden staan vaak drie tot vijf jaar ingeschreven. De meeste studenten vinden volgens Zwart binnen een jaar onderdak.

Overigens komt de kwestie deze week aan de orde in de raadscommissie. Volgens de Nederlandse Woonbond springen Utrecht en Amsterdam er echt uit wat betreft de ernst van de woningnood onder studenten. In de hoofdstad gaan dit jaar 17000 eerstejaars naar de universiteit of het HBO.

Ook daarvan zoekt ongeveer de helft een kamer, en evenals in Utrecht is de gemiddelde wachttijd achttien maanden. Ter vergelijking: in Venlo is de wachttijd een week, in Heerlen een paar maanden.

Veel gebouwd

In Rotterdam hoeven nieuwe studenten niet veel langer dan een half jaar op een kamer te wachten. Volgens Hans Rosenboom van de Woonbond komt dat vooral doordat Rotterdam veel studenten-eenheden heeft gebouwd.

“Daar zeggen ze: we zijn een universiteitsstad, dus moeten we ook voor studentenkamers zorgen. In Utrecht daarentegen behandelt de gemeente jongerenhuisvesting niet als een apart probleem.”

Reageer op dit artikel