nieuws

Duitse minister wil naar een

bouwbreed Premium

meer rationele woningbouw

Duitsland heeft een tekort van minstens drie miljoen woningen voor de krappe beurs. De kosten voor de bouw van huizen en flats is in ons buurland exorbitant hoog. Wie de huurprijzen in de grote Duitse steden kent (DM 2000 voor een flat van 80 m in een aardige woonwijk te Munchen is normaal), kan zich voorstellen hoeveel Duitsers oneindig veel liever in een koopflat of eigen huis met een acceptabele hypotheeklast zouden wonen.

Hetty Hessels

Helaas keren veel Duitsers onverrichterzake terug van hun gesprek bij de hypotheekbank. Daar moet verandering in komen, vindt minister Schwaetzer van woningbouw. Een rijtjeshuis van DM 250000 voor 100 m2 woonoppervlak kan gemakkelijk worden gebouwd voor DM 150000 zonder aan de kwaliteit afbreuk te doen.

Op deze wijze ke zich veel meer jonge gezinnen dan tot nu toe huis met hypotheek veroorloven. Schwaetzer eist van de gemeenten goedkopere grond, afschaffing van anachronistische bouwvoorschriften en rationeel bouwen a la Nederland.

‘Swatch’-huis

Tot de overtuiging dat het jonge Duitse gezin van heden op zoek is naar een ‘Swatch’-huis omdat het zich nooit en te nimmer al die aangeboden ‘Rolex’-villa’s kan permitteren, komt de adviescommissie woningbouw die de liberale bouwminister in het leven riep.

Het forum van architecten, economen en bouwondernemers liet doorschemeren dat het vooralsnog niet gelooft aan verminderde bouwprijzen in Duitsland. “We vestigen onze hoop op de EU-harmonisatie bij de richtlijnen voor de woningbouw en een sterkere concurrentie van bouwondernemingen, architecten en poontwikkelaars uit onze buurlanden”, zeggen de experts.

Druk

“Pas dan wordt het onrustig op de Duitse bouwmarkt. De buitenlanders ke ervoor zorgen dat onze bouwprijzen eindelijk eens onder een heilzame druk raken. We willen dat meer jonge gezinnen met kinderen en een smalle beurs de kans krijgen hun ideaal van een eigen huis te verwezenlijken”, aldus bouwminister Schwaetzer tijdens de presentatie van een 192 bladzijden lange expertise over ‘Meer woningen voor minder Geld’ van de adviescommissie.

“Dat moeten beslist geen schamele, zo goedkoop mogelijk gebouwde huisjes zijn. Maar het afzien van een kelder laat de prijs van de ruwbouw wel met rond dertig procent dalen. In Nederland en Scandinavie is de bouw van flats en huizen bijna de helft goedkoper dan in Duitsland.” De hoge bouwkosten in Duitsland zouden het resultaat zijn van “belangen, vastgeroeste denkwijzen en ontbrekende concurrentie”, aldus Schwaetzer.

Puzzel

De federale overheid, deelstaten, gemeenten, architecten en kopers in spe zouden radicaal andere wegen moeten bewandelen om de “puzzel van elementen voor het bouwen tegen gunstige prijzen in elkaar te leggen”.

De minister riep de gemeenten op tot de verkoop van bouwgrond tegen lage prijzen.De adviescommissie eist soepeler vormen van samenwerking tussen opdrachtgevers, architecten en bouwondernemingen en vaste grenzen bij de kosten voor de bouw van woningwetwoningen. Worden deze overschreden, dan zou de overheidssubsidie moeten wegvallen.

Architecten zouden hun adviezen voor bezuinigingen in hun honoraria-eisen mogen meeberekenen. De Duitse bouw zou zijn oogkleppen moeten verwijderen, opdat hij, zoals in andere landen, vier tot vijf breed gekwalificeerde beroepsgroepen voor de woningbouw kan samenstellen.

De voorzitter van de adviescommissie, Peter Lamerskitten van de Raad van Bestuur van de Deutsche Bau- und Bodenbank, meent dat bouwvoorschriften voor particuliere woonruimte beperkt moeten blijven tot het terrein van de brand- en geluidsbescherming.

Met details zoals de hoogte, verlichting en hoeveelheid ramen van de kamers tot de bouwwijze van de trap binnenshuis zou de overheid niets te maken mogen hebben.

Luxe-object

Volgens berekeningen van de adviseurs worden in Nederland op duizend inwoners 2,5 koophuizen gebouwd, in Engeland 3,5 en in West-Duitsland maar 1,5. Voorzitter Lamerskitten: “Het is belachelijk dat een eigen huis in Duitsland een luxe-object is geworden. Er is bij ons nauwelijks belangstelling voor een aan de kosten georienteerde organisatie van de bouwprocedure, bijvoorbeeld met prefab-elementen. Het is hoogste tijd dat ook wij leren rationeel te bouwen.”

Reageer op dit artikel