nieuws

DSM Geleen voorziet in eigen drinkwater

bouwbreed Premium

DSM Geleen heeft sinds kort een eigen drinkwatervoorziening. Het bedrijf heeft de exploitatie overgedragen aan Unit Water en Waste, een onderdeel van DSM Services. Uit vijf 200 meter diepe bronputten wordt het water opgepompt, gezuiverd en onthard.

Het drinkwater is volgens DSM van uitzonderlijke kwaliteit. Het is afkomstig uit het Duitse Eifel en wordt op weg naar Geleen -afstand 60 kilometer- gefilterd en gezuiverd.

De nieuwe installatie heeft een capaciteit van 200m3 per uur, voldoende voor een stad met 40000 inwoners. Per jaar mag DSM 1,8 miljoenm3 water produceren. Met deze produktie voorziet DSM in de behoefte van drinkwater voor het eigen personeel in Geleen.

DSM stapte noodgedwongen over op een eigen drinkwatervoorziening. De vier putten in Guttecoven/Sittard, waaruit het drinkwater betrokken werd, moeten op termijn gesloten worden. Het water uit deze putten is met nitraat vervuild. Ook dreigt in dit gebied verdroging op te treden.

Volgens DSM is de aanleg van de nieuwe installatie in financieel opzicht, op termijn, gunstig te noemen. Het water wordt namelijk in een speciale onthardingsmachine onthard waardoor het onderhoud aan apparatuur ten gevolge van kalkaanslag tot een minimum wordt teruggebracht. De aanleg van de nieuwe drinkwatervoorziening is uitgevoerd door het bedrijf Visser en Smit Hanab. De voorbereiding, gevolgd door de uitvoering, nam enkele jaren in beslag.

Reageer op dit artikel