nieuws

Dronten krijgt vaste brug met rolstoellift

bouwbreed Premium

Dronten krijgt een vaste brug met twee rolstoelliften, op de pijlers aan elke walzijde een. Het ontwerp is van Koninklijk Ingenieurs- en Architectenbureau Haskoning te Nijmegen.

De ontwerpen van drie andere bureaus (Articon te Amerfoort, Grontmij te Lelystad en Witteveen + Bos te Almere) vielen af. Met zijn hoogte van zeven meter is de brug niet zelfstandig door rolstoelgebruikers te nemen, vandaar dat het ontwerp van Haskoning een rolstoellift bevat. De brug, die voor langzaam verkeer over de Lage Vaart in Dronten is bestemd, is honderd meter lang en gaat ongeveer – 3 miljoen kosten. De draagconstructie bevindt zich grotendeels boven het brugwegdek en is bedoeld om de voetganger een veilig gevoel te geven. De landhoofden en steunpunten worden ter plaatse gemaakt. De brugdelen worden later ingevaren. Het Nijmeegse architectenbureau verwacht op deze manier tijd en overlast te besparen. Regiomanager P. G. Zijlstra van Haskoning Amsterdam denkt de plannen voor de brug in november kant en klaar te hebben. De bouw kan volgend jaar maart van start gaan en moet eind 1995 voltooid zijn. Volgens Zijlstra heeft ingenieurs- en architectenbureau Haskoning er alles aan gedaan om de brug een zo ‘vriendelijk mogelijk gezicht’ te geven. Zo zijn de steunpunten in het water ook vanaf de brug te bereiken en verder is het brugdek halverwege verbreed om voetgangers de gelegenheid te geven om van het uitzicht te genieten.

Reageer op dit artikel