nieuws

Doorstart van bouwer Bredero was mogelijk

bouwbreed Premium

Verenigde Bedrijven Bredero NV had nooit failliet hoeven gaan. “Als ik van de banken alle bedrijven in een fiscale eenheid had mogen houden, dan was een doorstart misschien mogelijk geweest.”

Deze opmerkelijke uitspraak doet curator Allard Voute in de jongste publikatie van het zakenblad Quote. Het bouwfonds is bijna zeven jaar geleden failliet gegaan en Voute is nog steeds bezig met de afwikkeling. De curator moest zich na de verkoop van gezonde onderdelen aan onder andere de Bam Groep en het Engelse Ready Mix zich ontdoen van de slechte onderdelen. Maar later bleek dat Bredero Price, naar Begemann, en Comprimo, naar Stork/Ballast Nedam, vitaler dan verwacht. “De dochters zijn inclusief schulden voor zo’n – 100 miljoen verkocht. Daardoor ke we de schuldeisers terugbetalen. Daarnaast is door schikkingen – 35 miljoen binnengekomen.”

Voute staat in het Quote-artikel stil bij de ondergang van Ogem. Crediteuren en aandeelhouders konden hier naar hun geld fluiten, terwijl de Bredero-curator in staat is gebleken een bescheiden uitkering naar de aandeelhouders mogelijk te maken. Bredero is nog steeds op de incourante markt genoteerd. “TBI Holdings, de doorstart van gezonde Ogem-delen, is van de stichting Vijverbos. Er zit – 200 miljoen eigen vermogen. De doelstelling van de stichting is het creeren van werkgelegenheid. Dat geld is dus eigenlijk van niemand, merkwaardig is dat”.

Reageer op dit artikel