nieuws

Delftse Poort weer in beeld

bouwbreed

De kansen dat Rotterdam een nieuwe Delftse Poort krijgt stijgen nu kunstverzamelaar baron H.H. Thyssen-Bornemisza een miljoen gulden aan de gemeente heeft toegezegd op voorwaarde dat de begroting ( – 3,3 miljoen) sluitend wordt gemaakt. Het gaat om een transparant skelet van metalen buizen en profielen dat op het Pompenburg moet verrijzen, dicht bij de plek waar de in 1772 gebouwde stenen poort heeft gestaan. Dura Bouw BV Rotterdam wil het door Cor Kraat ontworpen kunstwerk gratis bouwen. De poort werd ontworpen door Pieter de Swart en moest vanwege verkeerseisen worden afgebroken.

De onderdelen werden door het bombardement van mei ’40 zwaar beschadigd waardoor de heropbouw nooit van de grond kwam.

De Stichting Nieuwe Delftse Poort is inmiddels in het leven geroepen om de realisatie te bewerkstelligen.

Hans Werleman

Reageer op dit artikel