nieuws

Corrupte burgemeester hoort hogere straf eisen

bouwbreed

Drs. W. Vossen, oud-burgemeester van Gulpen, heeft voor het gerechtshof in Den Bosch een hogere straf tegen zich horen eisen. De wegens fraude veroordeelde ex-burgemeester kreeg tot zijn onbegrip een eis van een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en vijf jaar ontzetting uit zijn ambt voor de voeten geworpen.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde Vossen vorig jaar tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, – 6000 boete en vijf jaar ontzetting uit het ambt van burgemeester.

De eerste burger van Gulpen ging tegen deze straf in beroep. Dit hoger beroep diende afgelopen week voor het Gerechtshof in Den Bosch.

Evenals de rechtbank in Maastricht was advocaat-generaal Franken van het openbaar ministerie van mening dat bewezen was dat Vossen giften van aannemers en een wegenbouwbedrijf had aangenomen. In tegenstelling tot de eis van het openbaar ministerie, achttien maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens drie gevallen van corruptie veroordeelde de rechtbank Vossen voor een zaak, namelijk het aannemen van materiaal voor de bouw van zijn huis.

Corruptie

Volgens Franken moest het echter duidelijk zijn dat Vossen niet een keer maar in ieder geval drie keer onomstotelijk corruptie gepleegd heeft. “Er is wettig en overtuigend bewijs dat Vossen in strijd met zijn functie en plicht giften of beloften van drie bedrijven heeft aangenomen. Een voorwaardelijke straf vind ik niet juist”, aldus Franken.

Vossen zelf blijft voet bij stuk houden niets van de hele affaire af te weten. Net als in Maastricht bleef hij ook nu weer ontkennen ooit te zijn omgekocht.

Sterker, Vossen zegt juist slachtoffer te zijn van een justitieel komplot. Volgens de ex burgemeester is het gevoerde onderzoek slechts gebaseerd op “aantoonbare leugens en valse insinuaties”.

Ziel

In een reactie op de eis van de advocaat-generaal zei hij dat de hele affaire hem tot diep in zijn ziel raakte. “Het heeft allemaal grote gevolgen voor mij en mijn gezin”.

Het gerechtshof doet op vrijdag 19 augustus uitspraak.

Overigens moeten op dinsdag 13 december drie Limburgse bedrijven zich verantwoorden in de omkopingszaak rond de Gulpense burgemeester. Het gaat om het wegenbouwbedrijf BLM uit Meerssen die Vossen voor – 4000 aan materialen zou hebben geholpen, aannemersbedrijf Dumoulin/Xhonneux uit Nijswiller en Transcarbo BV een glas- en kozijnenleverancier uit Heerlen.

Zwart geld

Plankeukens bv uit Gulpen kocht voor – 750 vervolging af. Het bedrijf werd beschuldigd van het aannemen van zwart geld en valsheid in geschrifte door een valse rekening op te maken. BLM, Dumoulin/Xhonneux en Transcarbo BV hebben een dergelijke schikking geweigerd. Hen wordt nu dan ook valsheid in geschrifte ten laste gelegd.

Reageer op dit artikel