nieuws

Controle moet zwartwerkers aan het licht brengen Inval fiscus en SFB in Kuip

bouwbreed

De Belastingdienst en het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB) hebben een inval gedaan in De Kuip. De legendarische voetbaltempel van Feyenoord wordt op dit moment voor meer dan – 100 miljoen gerenoveerd. In het kader van de wet op de identificatieplicht werden alle bouwvakkers om hun papieren gevraagd.

“Sinds 1 juni van dit jaar moeten werknemers zich volgens de wet op de identificatieplicht op het werk ke legitimeren. Voor ons is het een van de nieuwe middelen om te kijken of er zwartwerkers actief zijn”, verklaarde Rob Zwaan, coordinator van het controleteam, na afloop. “Het is voor ons de eerste keer dat we in het kader van de nieuwe wet een bouwplaats controleren. We doen hier ervaring op die we bij latere WTP-acties (waarnemingen ter plaatse) zullen gaan aanwenden. Zo zullen we bij toekomstige controles van bouwplaatsen op de Kop van Zuid zeker putten uit de hier opgedane kennis.”

Cruciaal moment

De controle werd op een cruciaal moment uitgevoerd. Voor de aannemers in De Kuip is het dezer dagen spitsroeden lopen. Begin september moet het stadion grotendeels klaar zijn, omdat er dan concerten worden gegeven.

Als krioelende mieren zijn dezer dagen rond de vierhonderd bouwvakkers bezig. Het werk varieert van het aanleggen van een ‘tankgracht’ tussen veld en tribunes tot het plaatsen van de nieuwe blauwe kunststof stoeltjes en het schilderen van de toiletten.

Hoofdaannemer

De fiscus heeft inmiddels het inzicht dat in deze afbouwfase de controle van de hoofdaannemer op de onderaannemers verslapt en dat daardoor mogelijke koppelbazen en zwartwerkers opduiken. De hoofdaannemer, Hollandsche Beton Maatschappij (HBM) regio West, was daags voor de inval op de hoogte gebracht. Via een brief werd HBM verzocht om alle onderaannemers te informeren over een mogelijke inval en meegedeeld dat het dragen van de juiste papieren verplicht is. Het te bleek niet overal te zijn doorgekomen. De ambtenaren kregen de meest vreemde papieren te zien. Via communicatiemiddelen werd gelijk de naam nagetrokken in het bevolkingsregister.

Zwaan: “Voor ons was het de eerste keer dat we de wet toepasten. We hebben daarom ook genoegen genomen met bijvoorbeeld een bankpasje, of een openbaar vervoer abonnement. Bij volgende controles treden we veel harder op. Bij gebrek aan een goed legitimatiemiddel zullen we onmiddellijk proces verbaal opmaken.”

De reactie op de controle was positief te noemen. “Goede zaak zo’n controle op deze manier worden koppelbazen mogelijk uitgebannen”, aldus A.G. Bouman, bouwcoordinator van HBM. “We hebben daarom al onze medewerking verleend.”

De reacties van de bouwvakkers waren gelijk aan die van Bouman. “Weg met die zwartwerkers. Het is voor ons broodroof”, zei een van hen. Opvallend was wel dat geen van hen de vraag wilde beantwoorden of er zwartwerkers actief waren op het moment van de inval. “Ik verlink mijn collega’s niet.”

Koppelbazen

Duidelijk voor de fiscus is dat bij zo’n po, met een omvang van – 110 miljoen, het welhaast uitgesloten is dat er geen koppelbazen actief zijn. “Hoe valt de renovatie in zo’n korte tijd anders uit te voeren”, verklaarde een van de controle-ambtenaren.

Hoofdaannemer HBM, de utiliteitsbouwer van de Hollandsche Beton Groep, werkt gaarne mee aan dit soort invallen. In het kader van de Wet Ketenaansprakelijkheid is HBM verantwoordelijk voor de activiteiten van malafide onderaannemers.

Zwaan: “Het effect van zo’n controle is dat ook hoofdaannemers nog beter hun onderaannemers in de gaten zullen gaan houden.”

Reageer op dit artikel