nieuws

Congres over virtuele werkelijkheid tijdens SAIE-bouwvakbeurs

bouwbreed Premium

Van 19 tot 23 oktober vindt te Bologna in Italie een ‘virtueel project’ plaats, tijdens de internationale bouwvakbeurs SAIE, gehouden door Bologna Fiere. Ook wordt, op 22 oktober, een congres gehouden over de toepassing van ‘virtual reality’ in de bouw en architectuur. Volgens de organisatoren is dit het eerste internationale congres op dit gebied. ‘Virtual reality’ (virtuele werkelijkheid) bestaat niet echt. Het is een met behulp van de computer geschapen schijnwereld, die gebruikt kan worden om de werkelijkheid na te bootsen of voor te bereiden. Virtuele werkelijkheid is bij uitstek geschikt voor de bouw, bijvoorbeeld bij het architectonisch ontwerpen of bij het beheer en onderhoud van gebouwen.

Het congres bestaat uit een gemeenschappelijke bijeenkomst in de ochtend en verschillende seminars in de middag. Gastspreker uit Nederland is G. Smeltzer van de Technische Universiteit te Eindhoven. Centraal staat het maken van algemene afspraken over de ‘cyberspace’ (letterlijk: bestuurbare ruimte), zoals de virtuele wereld ook wel wordt genoemd.

Tijdens het congres worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van virtual reality getoond. Dat gebeurt aan de hand van een complete reconstructie van de kerk van Assissi, een rondleiding door een woonwijk in aanbouw bij Lecco in Italie, een experiment met een robot in Japan en enkele andere poen.

Van de vakbeurs SAIE ’94 is 800 m2 vloeroppervlak gereserveerd voor exposanten van hardware en software. Zij tonen niet alleen toepassingen van virtual reality, maar ook van driedimensionale CAD- en animatieprogramma’s en van kantoorautomatisering.

Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij de organisatie van SAIE ’94 te Bologna, telefoon 00 39 51 282111.

Reageer op dit artikel