nieuws

Caterpillar beschuldigd van illegale praktijken

bouwbreed

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie is een onderzoek begonnen naar mogelijk illegale praktijken in de handel in onderdelen voor zware machines. Wat dit onderzoek precies inhoudt en welke bedrijven bekeken worden, is nog niet officieel bekend.

Een woordvoerster van het ministerie wilde donderdag niet meer zeggen, dan dat “de antitrust afdeling met een onderzoek bezig is” om te zien of fabrikanten in deze sector op oneerlijke wijze concurrentie onderdrukken.

Caterpillar, de grootste fabrikant ter wereld van onderdelen, heeft echter al erkend, dat het een van de bedrijven is die onder de loep worden genomen.

De belangstelling van het ministerie van justitie werd gewekt door een serie beschuldigingen door handelaren, die zeggen dat Caterpillar eist dat zij uitsluitend onderdelen van dit bedrijf kopen.

Dealers die niet willen meewerken, zouden door Caterpillar van verdere leveranties worden uitgesloten. Dergelijke uitsluiting kan voor een dealer de doodslag betekenen gezien de overheersende marktpositie van het bedrijf.

Informatie

Caterpillar zegt dat het meewerkt aan het onderzoek van justitie en alle informatie zal overleggen die het ministerie wil.

“Wij zijn ervan overtuigd, dat onze praktijken en onze handelwijze in overeenstemming zijn met de wet”, zo verklaarde woordvoerder Keith Butterfield.

Het bedrijf is vol vertrouwen, dat het onderzoek niets zal opleveren. Gerechtshoven in Canada en de Amerikaanse staat Illinois hebben namelijk eerder dit jaar soortgelijke beschuldigingen onderzocht en verworpen, aldus de woordvoerder van Caterpillar.

Het bedrijf wordt nu echter van alle kanten belaagd. Naast het onderzoek door het ministerie van justitie worden namelijk op dit ogenblik in de staten Florida en Tennessee nieuwe processen gevoerd, aangespannen door dealers, waarin zij Caterpillar van oneerlijke handelspraktijken beschuldigen en eisen dat het bedrijf ophoudt om te proberen vrije concurrentie te verhinderen.

Reageer op dit artikel