nieuws

Britse bouw weinig bewust van computers

bouwbreed

De Britse bouw is zich weinig bewust van de mogelijkheden van computers en informatietechnologie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van West-Engeland (UWE).

Het onderzoek maakt deel uit van een programma van het sociaal fonds van de Europese Commissie. De aanleiding tot het onderzoek is het vermoeden, dat veel oudere vakmensen niet in staat zullen zijn om de concurrentie op de arbeidsmarkt aan te ke, omdat zij onvoldoende vertrouwd zijn met de computer en de informatietechnologie (IT).

Volgens dr. S. Drewer, hoofd van de afdeling ‘Construction Research’ van de UWE, blijkt uit het onderzoek dat er een groot tekort is aan kennis over IT in de bouw. Voorzover er trainingen gegeven worden, is het op een ad hoc basis en niet structureel. Veel bouwondernemingen die computers aanschaffen, vergeten hun personeel een opleiding te geven. Slechts 40% van de medewerkers in de bouw die met een computer zijn gaan werken, hebben een passende cursus gevolgd.

Effect beperkt

Tweederde van de gebruikers van computerprogramma’s in de bouw hebben geen instructie gehad. De cursussen worden het meest gevolgd door 41- tot 50-jarigen, maar het effect is beperkt en weegt niet op tegen het algemene gebrek aan kennis. Drewer heeft de uitkomsten van het onderzoek onlangs voorgelegd aan een aantal grote Britse bouwondernemers. Volgens B. Bowmar van Trafalgar House Construction zijn stafmedewerkers verplicht om cursussen te volgen. “De hardware is goedkoop, de software is goedkoop, maar de opleidingen zijn erg duur”, is zijn ervaring. Volgens zijn collega J. Brown is het goedkoper om gebruik te maken van goed opgeleide Indiase ingenieurs, dan om Britse ingenieurs bij te scholen. Het ingenieursbureau van Trafalgar House heeft een vestiging in India met ca. duizend medewerkers. Dat is een kwart van het totaal aan ingenieurs.

Groot probleem

Volgens Drewer kan het gebrek aan kennis op het gebied van IT in de bouw een groot probleem worden. Als de informatietechnologie de sleutel biedt voor het verhogen van de efficientie en produktiviteit in de bouw, dan ziet het er slecht uit. “De informatietechnologie ontwikkelt zich verder. We ke niet stil blijven staan. Er is alle reden voor bezorgdheid”, vindt Drewer.

Weliswaar is het mogelijk om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan computers en hun toepassingen in de bouw. Het gebrek aan kennis onder hen, die reeds in de bouw werken, is daarmee echter nog niet opgelost.

Volgens Drewer moeten bouwondernemingen dit probleem aanpakken, om de concurrentie niet te verliezen.

Reageer op dit artikel