nieuws

Bladgoud schittert in prefab betonnen gevel

bouwbreed

In Amsterdam-Z.O. schittert het bladgoud in de gevel van het nieuwe pand voor ‘De Geillustreerde Pers’. Een deel van de prefab betonnen gevels heeft een bloemenrelief. In de harten van de bloemen zijn telkens vier vergulde tegels opgenomen. Ze zijn zorgvuldig in het prefab beton ingestort.

De bloemen met de gouden harten symboliseren de ‘Margriet’, het eerste en meest succesvolle blad van uitgeverij De Geillustreerde Pers. Naar verwachting kan de uitgeverij het nieuwe pand in december betrekken. Het 16 verdiepingen tellende, 60 meter hoge gebouw is dan in een recordtijd van elf maanden gerealiseerd. Dat is onder andere mogelijk doordat de constructie geheel bestaat uit prefab beton. Oosthoek-Kemper te Tilburg en Zoeterwoude leverde de elementen. Hoofdaannemer van het werk is Slavenburg’s Bouwbedrijf te Schiedam. Het bouwpomanagement is in handen van Kerbosch en Van Namen te Den Haag. Voor het ontwerp van het gebouw tekent architect Cees Dam. Hij is verguld met de beslissing om het bladgoud in de gevel op te nemen. Het edele metaal symboliseert niet alleen het succes van de uitgeverij, maar ook het plezier in het vak. De bladen eromheen staan voor de veelheid aan uitgaven van ‘De Geillustreerde Pers’.

Korte bouwtijd

Er is gekozen voor bouwen in prefab beton om de bouwtijd zoveel mogelijk te bekorten. Het leverde een besparing op van 30% op de ruwbouw, in vergelijking met een conventionele bouwwijze. De betonnen elementen werden van oktober tot april geproduceerd, bijna uitsluitend met beton B55. De gevels bestaan uit dragende sandwichelementen. Het binnenblad draagt de kanaalplaatvloeren en het buitenblad is door en door met kleurstof gekleurd, waardoor het gebouw een zandkleurig aanzien heeft gekregen. De constructie bestaat vanaf de fundering geheel uit prefab beton, ook de stabiliteitswanden. De details, met een minimale aanstorting in het werk, maakten een snelle montage mogelijk. De montageploeg bereikte een vaart van vijf dagen per verdieping, met acht medewerkers in een 50-urige cyclus.

Snelle montage

De snelle montage vroeg wel een relatief lange en zorgvuldige voorbereiding in de betonfabriek. Het was een uitdaging om de bloemmotieven onbeschadigd uit de mal te voorschijn te laten komen. De mallen werden geheel samengesteld van hout, waarin de vorm van de bloemen werd uitgefraisd. De vergulde tegels werden vacuum ingestort.

De ruwbouwelementen van grijze beton zijn in de fabriek te Tilburg vervaardigd en de zandgestraalde geel en bruin gekleurde gevelelementen in Zoeterwoude. Voor elke verdieping waren 14 binnenwanden nodig en 19 dragende sandwichelementen van maximaal 7,5 bij 3,6 m. Ook de trappen en bordessen werden geprefabriceerd. Elke vloer is samengesteld uit 49 voorgespannen kanaalplaten. Het totale vloeroppervlak bedraagt 9500 m2. Voor wie het gebouw vanaf de autoweg ziet staan maar de bloemen mist: de gevel met het bladgoud bevindt zich aan de andere kant van het gebouw.

De bloemen met vergulde harten in de prefab betonnen gevel.

Reageer op dit artikel