nieuws

Beton en staal werken samen in bouwsysteem

bouwbreed

De samenwerking van beton en staal blijft aanleiding geven tot nieuwe bouwsystemen. Tamprofil Oy te Tampere in Finland heeft een systeem ontwikkeld, waarbij kanaalplaatvloeren op samengestelde balken gelegd worden.

De balken doen denken aan hoedliggers en bestaan uit een (omgekeerd) staalprofiel waarin beton is gestort. Het profiel dient daarbij als verloren bekisting. Naderhand draagt het staalprofiel bij aan de draagkracht van de balk.

Het geheel voldoet volgens de fabrikant ruimschoots aan te stellen eisen voor wat betreft de brandwerendheid.

Als alternatief voor de kanaalplaatvloeren is het mogelijk om staalplaatbetonvloeren toe te passen. In beide gevallen wordt een cementdekvloer van tenminste 35millimeter op de vloer aangebracht.

In de betonnen balken worden waar nodig stalen wapeningsstaven opgenomen. Het verband tussen het beton en het staalprofiel wordt gewaarborgd door stekeinden, die loodrecht op de lengterichting van de balk door het staalprofiel steken. Zij worden tegelijk met het aanbrengen van de cementdekvloer ingestort. Een voordeel van de samenwerking tussen beton en staal is de geringe dikte van de vloerconstructie. Er kan bovendien aanzienlijk op materiaal bespaard worden. Door de vorm van het staalprofiel en de hoeveelheid wapening te varieren is een optimaal resultaat te bereiken. Tamprofil heeft patent op het Ekobalk-systeem aangevraagd.

De Ekobalk van Tamprofil – in dit geval in combinatie met kanaalplaatvloeren en stalen kolommen. De kolommen ke volgestort worden met beton – in verband met de brandveiligheid.

Reageer op dit artikel