nieuws

Beroepsonderwijs kampt met tekort

bouwbreed Premium

De financiele problemen van het middelbaar beroepsonderwijs stapelen zich op. Nu is weer gebleken dat de mbo-scholen over 1992 en 1993 in totaal – 40 miljoen teveel declareerden voor de vervanging van zieke docenten.

Minister Ritzen van Onderwijs beraadt zich nog op de vraag of, en zo ja, hoe hij dat geld gaat verhalen op de scholen, zo zei een woordvoerder van zijn ministerie. Al eerder werd duidelijk dat de mbo-scholen kampen met een financieel gat als gevolg van een onverwachte stijging van het aantal leerlingen. Volgens berekeningen van de Vereniging BVE, de belangenorganisatie voor het beroepsonderwijs en de volwasseneducatie, is er – 117 miljoen nodig om dit probleem het hoofd te bieden. Een oplossing is vooralsnog in het vergroten van de klassen gezocht.

Bovendien bleek onlangs dat een aantal mbo-scholen te veel wachtgeld (de uitkering voor werkloze leraren) in rekening brachten.

Reageer op dit artikel