nieuws

Bank houdt investeerder af van Pools vastgoedpo

bouwbreed Premium

De Brabantse zakenman A. van den Oord, beter bekend als ‘Toon van den Ahlmann’, en zijn kompaan D. Heijmans van poontwikkelaar European Construction Consortium (ECC) in Eindhoven zitten met een merkwaardig probleem. De bouw van een door hen geinitieerd kantoor- en winkelcentrum bij Warschau verloopt zo snel, dat zij dringend verlegen zitten om nieuw kapitaal.

Aspirant-investeerders laten het echter afweten. De Rabobank heeft hun geadviseerd niet met Heijmans in zee te gaan wegens diens vermeende betrokkenheid bij mogelijk malafide grondaankopen in Polen, een affaire uit 1991.

Het complex in Warschau heeft een oppervlakte van 32000 vierkante meter en zou aanvankelijk de komende winter worden opgeleverd, maar door het enorme werktempo van de Poolse bouwvakkers dreigt het po al in september gereed te komen.

Op zoek

Dat plaatst de huidige financiers van het po, onder wie Van den Oord, importeur van Ahlmann-zwenkmachines uit Ammerzoden, ECC en een dertigtal “bevriende relaties” voor problemen. Van den Oord is nu naarstig op zoek naar nieuwe medefinanciers.

Met het totale po is zo’n – 36 miljoen gemoeid, waarvan nog – 10 miljoen gulden open staat. Nederlandse banken staan echter niet te trappelen voor het po. En ook bij Poolse banken kan geen krediet worden verkregen, in verband met de nog “onderontwikkelde hypotheekmarkt” in het voormalige Oostblokland.

Van den Oord is alleen geinteresseerd in investeerders die minimaal een ton willen fourneren. Het gegarandeerde rendement, 15 procent op jaarbasis, is niet mis.

Volgens drs. N. de Vroomen, voorzitter van de Stichting Progan waarin een aantal van de huidige financiers zich heeft verenigd, belooft het project een groot succes te worden: “Er is zoveel belangstelling van toekomstige huurders dat we het gehele po wel twee keer zouden ke verhuren.”

Hoewel de huurpijs per vierkante meter slechts de helft bedraagt van het gemiddelde in de Poolse hoofdstad (450 dollar per vierkante meter), denkt De Vroomen, die tevens als woordvoerder van het po optreedt, dat de totale investering binnen twee jaar vanuit de huuropbrengsten kan worden terugverdiend.

Bemoeilijkt

De zoektocht naar nieuwe investeerders wordt echter bemoeilijkt door een vermeende affaire uit 1991, waarbij poontwikkelaar Heijmans een belangrijke rol speelde. Hij had in de jaren voor 1991 goede contacten gekregen met de Poolse autoriteiten. Op basis daarvan hielp hij Nederlandse boeren aan Poolse landbouwgrond.

Gealarmeerd door klachten van ontevreden boeren deed de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB) in juni 1991 echter een waarschuwing uitgaan tegen Elas Business Services Nederland uit Best, eigendom van Heijmans.

Heijmans, verre achterneef van de gelijknamige op de beurs genoteerde aannemer uit Rosmalen, vond die aantijging onterecht en eiste rectificatie.

De Bredase rechtbankpresident J. Mendlik verwierp dit verzoek en haalde bovendien vernietigend uit. Elas was volgens de rechter geen rechtspersoon in Polen, terwijl de instelling dat wel wilde doen voorkomen.

Ook zou Elas ten onrechte hebben gesuggereerd dat de Poolse grond eigendom zou worden van de ondernemers.

Volgens De Vroomen treft de poontwikkelaar geen enkele blaam. “De waarschuwingen van de NCB zijn afkomstig van zegge en schrijve een ontevreden agrarier. Ik heb de zaak persoonlijk onderzocht en ben absoluut niets onoirbaars tegengekomen.”

Niettemin blijft de publiciteit, die de affaire met zich mee bracht, Heijmans achtervolgen. Zo hebben er volgens De Vroomen bij het vastgoedpo in Warschau alleen al vier mensen afgehaakt, omdat ze een negatief advies hebben gekregen van de Rabobank. Hij noemt het onbegrijpelijk dat “een gerespecteerde bank zich door dergelijke publikaties laat leiden”.

Alternatieven

Mocht Van den Oord er niet in slagen voldoende nieuwe financiers voor het Poolse kantoren/winkelcentrum te interesseren, dan is er volgens de woordvoerder nog geen man overboord:

“We hebben nog voldoende alternatieven achter de hand. Zo ke we een gedeelte van het po dat al verhuurd is, doorschuiven of aan verhuurders verkopen. Daar bestaat veel interesse voor. Maar het liefst willen we het po in zijn geheel aan een belegger verkopen. Een prijs van bijna tien keer de jaarlijkse huuropbrengst moet mogelijk zijn”.

*Jan Smit is ANP-redacteur

Reageer op dit artikel