nieuws

Ballast ondertekent voorlopig contract haven Gazastrook

bouwbreed

Ballast Nedam ondertekent naar verwacht vandaag een overeenkomst met het Palestijnse Nationale Bestuur (PNA) voor de aanleg van een haven in Gaza. Het gaat hierbij om een voorlopige overeenkomst. Andere ondertekenaars zijn het Franse Spie Batignolles en het Italiaanse Fiorini.

Volgens het Amstelveense concern valt of staat de realisatie van de havenvoorzieningen met de beschikbaarheid van de middelen. Nederland betaalt zo’n – 40 miljoen van de in totaal benodigde – 100 miljoen. Frankrijk en Italie moeten het restant bijpassen. Of dat inderdaad gebeurt is vooralsnog niet zeker. Ook blijft onduidelijk welk bouwplan de voorkeur van PNA geniet. Het ene voorstel bestaat uit een goedkopere drijvende haven terwijl het andere een vaste installatie voorstelt.

Het ingenieursbureau Grabowsky en Poort uit Den Haag deed onderzoek naar de verschillende opties. Eerder liet deze organisatie weten dat de Israelische regering meer enthousiasme toonde voor een drijvende haven. Deze bestaat uit een golfbreker met een kade die via een brug is verbonden met het vasteland. Een dergelijke constructie zou de minste milieuschade veroorzaken. In het verlengde van de havenwerken ligt een po voor landaanwinning. De polder moet plaats bieden aan industriele bedrijven. Gedacht wordt verder aan het inrichten van een vrijhandelszone tussen Egypte en Gaza. Wil het zover komen dan moet ook het wegennet worden verbeterd. Ongeveer de helft van het wegenbestand in Gaza is onverhard. Naar verwacht zullen de haven- en bijbehorende werken een toeloop van mensen veroorzaken wat weer de bouw van woningen en voorzieningen noodzakelijk maakt. Het Italiaanse Italconsult tekende inmiddels een contract voor het ontwerp van een regenwaterafvoer voor een vluchtelingenkamp in Gaza. Het systeem bedient zo’n 50000 tot 60000 mensen en vergt een investering van om en nabij – 20 miljoen. De Italiaanse regering draagt zorg voor de financiering. De opdrachtgever is de UN Relief en Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNWRA). Italconsult kreeg tevens een contract voor het ontwerp van een zeewering voor de kustweg die langs het kamp loopt. Het po kost om en nabij – 8 tot – 10 miljoen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels