nieuws

Wereldruiterspelen Duizend pk voor topprestaties

bouwbreed

Duizend paarden en 700 ruiters strijden van 27 juli tot en met 7 augustus in zes disciplines om de wereldtitel in het Haagse Zuiderpark en in Amersfoort. De Wereldruiterspelen (WRS), is een sportfestijn, dat de toeschouwer moet overtuigen dat je meer kunt met een paard, dan alleen maar door de duinen crossen.

Het wordt, met de verwachte 350000 bezoekers, het grootste internationale sportevenement in ons land na de Olympische Spelen van 1928.,

Niet alleen de organisatoren van de wereldruiterspelen maken zich de komende weken klaar voor het sportfestijn dat de veelzijdigheid van de paardesport moet promoten. Ook de Haagse middenstand staat te trappelen van ongeduld, om met het thema ‘ruiter en paard’ hun etalages aan te passen, of speciale ruitermenu’s te presenteren.

Vier jaar geleden werden in Stockholm de eerste Wereldruiterspelen gehouden en hippisch Nederland mag er trots op zijn dit jaar een internationaal ruiterevenement van deze omvang te mogen organiseren. Duizend paarden en 700 ruiters uit 49 landen nemen er aan deel. Er worden zo’n 350000 toeschouwers verwacht.

Voor alle disciplines geldt dat de allerbesten naar Nederland komen om te strijden om de hoogste eer. Er wordt gestreden om de wereldtitels in zes disciplines:

-militairy, afkomstig uit het leger, waarbij de paarden op hun uithoudingsvermogen en hun terreinvaardigheid worden beproefd. Dit gebeurt op cross-country terrein met sloten en zware boomstammen

-dressuur, de basis voor alles wat je met een paard onder het zadel wilt doen. Het resultaat van een goede dressuur is een paard dat gemakkelijk, lichtvoetig en een beetje verheven kan lopen.

-voltige, turnen te paard, waarbij het samenspel tussen paard en ruiter van groot belang is

-vierspannen, het aangespannen rijden waarbij de paarden goed gemend moeten worden en zich niet laten afleiden door opvallende gevaartes op het terrein.

-endurance, een nieuwe discipline gebaseerd op het oude gebruik van het paard als vervoermiddel. Zeer fitte ruiters en paarden zullen een lange afstand van 160 km overbruggen.

-springen, zeer gehoorzaame, lenige en moedige paarden springen op snelheid over kleurige obstakels.

Tussen de wedstrijdonderdelen door zijn er shows en demonstraties van alle Nederlands gefokte rassen paarden en pony’s.

De meeste programmaonderdelen f. inclusief de spectaculaire openingsceremonief. spelen zich af in het Zuiderpark in Den Haag. Daar zijn ook een oefenterrein, de stallen, de veterinaire kliniek en de voorraadtenten te vinden. Er is er ruim 50000 m2 aan tenten in Den Haag en bij Amersfoort gebouwd. Hieraan waren de tentarchitecten van Neptunus tentenverhuurbedrijf afgelopen winter al begonnen. Hans Eilers,directeur van Neptunus , zegt trots te zijn deze tent-accommodaties te mogen leveren. Dit is immers de grootste hoeveelheid tenten die er ooit in Nederland is gebouwd voor een project.

Doordat de voorverkoop f. vooral die in het buitenlandf. alle verwachtingen overtrof, heeft de WRS-organisatie besloten in het Zuiderpark, dat regelmatig ruimte biedt aan evenementen en festivals, een tijdelijk hoofdstadion te bouwen met een capaciteit van 26000 toeschouwers (zitplaatsen)en twee overdekte lange zijden voor het springen en de dressuur.

Maar op de zaterdagen 30juli en 6augustus verplaatst het strijdtoneel zich naar het militaire oefenterrein de Vlasakkers, het natuurgebied bij Amersfoort en Soest. Parcoursbouwers Jan Stokkentre (military) en Harry Buurman (vier-spannen) hebben zich de afgelopen maanden gebogen over het parcours op dit defensieterrein. Zij hebben vooral gelet op de veiligheid . Zo moest de hele route snel bereikbaar zijn voor mens en dier. Maar ook de paardvriendelijkheid stond voorop.

Het resultaat is een achttal hindernissen dat zowel voor de military als voor de marathon gebruikt kan worden. Dit is een wereldprimeur omdat nimmer een dergelijk parcours werd aangelegd met zoveel hindernissen voor gezamenlijk gebruik van deze twee disciplines.

Het transport van de military en de vierspan paarden van de stallen in Den Haag naar de Vlasakkers vindt plaats onder begeleiding van politie met een speciaal konvooi.

Voor de toeschouwers van de WRS op de Vlasakkers zijn er door de ANWB speciale aanrijroutes aangegeven.

Inlichtingen en kaartverkoop:

Stichting Wereldruiterspelen in Baarn.

Tel.: 02154-83668

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels