nieuws

‘Verlaging notaristarieven sigaar uit eigen doos’

bouwbreed Premium

Het opstellen van een hypotheekakte en de overdracht van een woning wordt gemiddeld 8 procent goedkoper. De nieuwe notaristarieven gaan nog deze week in. Vereniging Eigen Huis noemt de verlaging vol-strekt onvoldoende en “een sigaar uit eigen doos”.

De aankondiging van de tariefsverlagingen door het Koninklijk Notarieel Broederschap valt gelijk met de uitkomst van een tegenonderzoek van het notariaat tegen het rapport van het accountantskantoor KPMG dat in opdracht van de staatssecretarissen Kosto van justitie en Van Rooij van economische zaken was opgesteld.

Daaruit bleek dat de familiepraktijk niet verliesgevend is, zoals de notarissen altijd hebben beweerd. Bovendien zou de efficientie van de notarissen sterk ke worden verhoogd.

Kosto en Van Rooij werden door het KPMG-rapport bevestigd in hun mening dat de tarieven voor notarissen binnen twee jaar moeten worden vrijgelaten. Prijsafspraken zouden dan niet meer zijn toegestaan.

Afgeschoten

Het rapport werd direct door de broederschap afgeschoten. Doordat KPMG 26 kantoren in de laatste tien weken van 1992 had laten ‘tijdschrijven’ was volgens de broederschap een onjuist beeld ontstaan, zo meende het Broederschap. Spoedeisende zaken gaan in die maanden voor ‘langzame’ boedelzaken en studie.

De Broederschap gaf dan ook het concurrerende accountantskantoor Moret Ernst en Young opdracht het onderzoek over te doen.

Moret constateert nu dat de familiepraktijk niet kostendekkend, maar verliesgevend is. Reden ook dat de broederschap naast een verlaging van de onroerend goedtarieven, de kosten voor het opmaken van een testament of samenlevingscontract gemiddeld met zo’n 14,5 procent zal verhogen

Verder zou volgens Moret geen sprake zijn van winsten van enkele honderden miljoenen guldens in de onroerend-goedpraktijk, en een notaris zou f. 100000 meer kosten per jaar maken dan KPMG heeft berekend.

Ondanks deze uitkomsten laden de notarissen met de tariefsverlaging in de onroerend goed-praktijk de verdenking op zich dat de gemaakte winsten zo ruim zijn, dat er wel een verlaging af kan. Op de vraag aan voorzitter mr. K. Dijk op basis van welke omzetstijging de broederschap aan een gemiddelde verlaging van 8 procent voor onroerend-goedzaken komt, kon hij geen antwoord geven. Evenmin op de vraag wat de transport van een hypotheekakte van een huis van f. 250000 gulden een notariskantoor precies kost.

Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis noemt de tariefsverlaging in geen verhouding staan met de gestegen huizenprijzen van 13 procent. “Een sigaar dus uit eigen doos. En dat terwijl ook nog het KPMG-rapport zegt een tariefsverlaging met de helft logisch te vinden. Dan is een 8 procent helemaal een lacher”, aldus een woordvoerster.

Ook het laten uitvoeren van een tegenonderzoek stuit binnen de Vereniging Eigen Huis op de nodige kritiek. “We hebben daar weinig waardering voor. Eerst meewerken aan een onderzoek en vervolgens een nieuw in laten stellen als de conclusies van de eerste je niet bevallen.”

Reageer op dit artikel