nieuws

Vergaderzaal Eerste Kamer wordt gerestaureerd

bouwbreed Premium

Het licht deugt niet en het ruikt er muf. De plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer ademt drie eeuwen Binnenhof uit. De senatoren weten alles van deze ongemakken. Zij vergaderen elke dinsdag in de zaal die in 1655 in ruwbouw werd opgeleverd aan de Staten van Holland. Met ‘gepaste jaloezie’ kijken ze naar de nieuwbouw van de Tweede Kamer. De senatoren moeten echter tot september volgend jaar geduld hebben. Dan is hun eigen domein opgeknapt door de Rijksgebouwendienst.

De leden verkassen tijdens de opknapbeurt naar de Ridderzaal, de oudste vergaderzaal van het Binnenhof. Maandag gaan de steigers tegen de binnenmuren van het ontwerp van Pieter Post, die in de zeventiende eeuw ook de architect was van het Mauritshuis en Huis Ten Bosch.

Het belangrijkste werk is de restauratie van de wanden en het houten koepelplafond met schilderingen (300 m2). Ook is voorzien in een modern en nauwelijks zichtbaar klimaatsysteem en een betere lichtinstallatie in de zaal van de Eerste Kamer. De zitbankjes blijven zoals ze zijn en het vloertapijt krijgt een sierrand aan de kanten. De totale kosten van de opknapbeurt bedragen f. 3250000 .

Na de ruwe oplevering in 1655 bleek al snel dat de zaal “niet te bespreken was” door de slechte akoestiek. De oplossing was de ruimte van onder tot boven te bekleden met wandtapijten (gobelins). Het meubilair en de plafondversiering vormden een geheel met de wandbekleding. De tapijten waren van zo’n schoonheid dat Lodewijk Napoleon ze in 1808 meenam naar Parijs. Sindsdien zijn ze spoorloos.

Speurtocht

Hoewel de kans op succes klein is, speurt directeur Du Parc van het Mauritshuis de komende maanden in Frankrijk naar de oorspronkelijke wandtapijten. Lukt dit, dan heeft de Rijksgebouwendienst extra informatie om het eigen karakter van de zaal terug te brengen door de wanden met nieuwe stof te laten bekleden.

Du Parc is met mevr. drs. A. van Grevenstein, directeur van het Restauratie-atelier Limburg als deskundigen bij deze metamorfose betrokken.

Wezenlijk onderdeel van deze ingreep is tevens een drastische aanpak van de beide balkons, die noodgedwongen sinds 1880 de zaal, de fraaie wandschilderingen en de stookplaatsen aan het oog onttrekken.

Reageer op dit artikel