nieuws

Ventilatiekanaal door kous zo goed als luchtdicht

bouwbreed

Bergschenhoek gebruikt een bijzondere methode om verouderde, lekke ventilatiekanalen weer optimaal te laten functioneren. Daartoe brengt het bedrijf een naadloze kous in het ventilatiekanaal aan volgens de zogenaamde Insituform methode. Deze kous neemt de vorm van het ventilatiekanaal aan.

De methode is ontwikkeld in samenwerking met BFI-rioolrenovatie-techniek. Het komt erop neer, dat elke ventilatiekanaal rond of vierkant, groot of klein ermee valt te renoveren. Doordat de kous naadloos wordt verwerkt, is het ventilatiekanaal na behandeling volkomen luchtdicht. Dat houdt weer in, dat de kanaalverliezen en de kanaalweerstand minimaal zijn.

Het onderhoud is daarmee eveneens tot een minimum te beperken, doordat lastige obstakels – zoals cementresten – worden geegaliseerd. Het Insituformproces is vrij eenvoudig.

Vilten kous

Allereerst vervaardigt men een naaldvilten kous met een wanddikte van ongeveer driemillimeter. Deze wordt aan de buitenzijde voorzien van een polyurethaanfolie. Vervolgens wordt op het werk zelf de kous met een epoxyhars geimpregneerd.

De kous wordt via de opening op het dak, van beneden af met een koord in het ventilatiekanaal getrokken. Met perslucht blaast men de kous op zodat de kous tegen de binnenwand van het ventilatiekanaal wordt gedrukt en daarmee exact de vorm van het kanaal aanneemt. Na enige tijd vindt spontaan een thermische reactie plaats, waardoor het hars uithardt. Vervolgens brengt men de nodige uitsparingen aan voor de diverse aansluitingen voor de ventilatieventielen. Op het ventilatiekanaal is desgewenst door het Bedrijf BergschenhoekBV te Bergschenhoek een ventilator te plaatsen en roosters in de woning aan te brengen, waardoor een complete mechanische ventilatie wordt verkregen.

Rechts: De vilten kous met bekleding wordt van beneden uit met een koord, in het ventilatiekanaal getrokken.

Boven: Nadat de kous is opgeblazen neemt deze de vorm van het kanaal aan en hardt uit.

Reageer op dit artikel