nieuws

Tower Bridge viert honderdste geboortedag

bouwbreed

De Tower Bridge in Londen bestaat meer dan honderd jaar. Op 30 juni 1894 werd de brug over de rivier de Thames in gebruik genomen. De brug wordt nog steeds beschouwd als een meesterwerk van civiele techniek.

De twee torens in gotische stijl en de twee beweegbare basculedelen voor de doorvaart van schepen, hebben de brug tot een symbool van Londen gemaakt.

Voordat ruim honderd jaar geleden met de bouw van de brug werd begonnen zijn ruim vijftig verschillende ontwerpen bestudeerd. De bouw heeft acht jaar geduurd.

Met aanbrengen van de funderingen onder water is veel tijd gemoeid geweest. Er werden grote gietijzeren duikerklokken gebruikt. Eerst werd met behulp van duikers de modder op de bodem verwijderd. Toen in een later stadium een waterdichte afsluiting met de bodem ontstond, kon die droog worden gezet om de funderingen aan te leggen.

De staalconstructie van de brug is een van de meest complexe van zijn tijd. Tijdens de aanleg werd een technologische doorbraak bereikt door het inzetten van een speciaal ontwikkelde klinkhamer waarmee de snelheid van werken aanzienlijk kon worden vergroot.

De Tower Bridge in Londen bestaat honderd jaar. De brug wordt nog steeds beschouwd als een meesterwerk van civiele techniek.

Reageer op dit artikel