nieuws

Stormvaste steenwolplaat ook onder eenlaagse dakbedekking

bouwbreed

De hoge stormvastheid van de betrekkelijk nieuwe Panatoit Quadro steenwol isolatie dakplaten schept nieuwe mogelijkheden voor dit isolatiemateriaal. Ze is onder eenlaagse bedekking toe te passen.

De hoge stormvastheid is naar voren gekomen uit een testresultaat van BDA Keurings- en Certificeringsinstituut BV te Gorinchem, leidend tot het verkrijgen van het zo begeerde CTG (Certificaat van Technische Goedkeuring).

De stormvastheid blijkt uit de windkistproeven, die het BDA op het materiaal heeft verricht. “De resultaten hiervan maken, dat het steenwol isolatiemateriaal van Isover BV te Capelle a/d IJssel niet alleen onder meerlaagse, maar ook probleemloos onder eenlaagse dakbedekking is toe te passen”, aldus produktmanager R.A. Gremmee van het bedrijf. De isolatie bevestigd op een 0,7 mm dik geprofileerd stalen dak en afgewerkt met een eenlaagse SBS gemodificeerde polyestermat, levert volgens de windkistproef een windweerstand op van 9000 Pa. De isolatieplaat is daartoe volgens een vaste berekening van de rekenwaarde per bevestiger, aan de ondergrond bevestigd.

Op elk stalen dak

Het resultaat van het onderzoek ter verwerving van het CTG houdt in, dat de isolatie op bijna elk stalen dak is toe te passen. Het houdt volgens Gremmee tevens in, dat bij gebruik van de mechanisch bevestigde steenwol Panatoit Quadro als isolatielaag, de dakbedekking niet noodzakelijkerwijs mechanisch behoeft te worden bevestigd.

Met behulp van monogrammen en tabellen, die in het certificaat zijn opgenomen is eenvoudig het aantal bevestigingspunten en bevestigers per isolatieplaat te bepalen. De plaat is toe te passen op stalen daken. De plaat is voorts door de hoge drukvastheid probleemloos te belopen. De minimale drukvastheid van de steenwolplaat bedraagt 65 kPa bij 10% indrukking en een dikte van 70 mm.

Isover adviseert echter om deze plaat niet te gebruiken bij het creeren van dakterrassen en balkons, die intensief worden belopen. Daarvoor zijn betere alternatieven. Isover heeft zijn KOMO attest-met-produktcertificaat of CTG verworven voor drie steenwol dakplaten. De Isover Panatoit Quadro steenwol dakplaat heeft een cachering van gewapend gebitumineerd glaswol, die in de steenwol zit verankerd. We schreven daarover reeds eerder in Cobouw.

Reageer op dit artikel