nieuws

Stobbenfrees ook inzetbaar als hakselmachine

bouwbreed Premium

Groenbedrijven die door hun activiteiten te maken hebben met grote hoeveelheden vrijkomend organisch afval zijn wellicht geholpen met een verwerkingsmachine die is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Muthing.

Deze Combi-frees KSH 700 is bedoeld om bij houtkap ter plaatse het materiaal te verkleinen, te verspanen en aan de natuurlijke kringloop terug te voeren. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hier om een machine waarmee verschillende bewerkingen mogelijk zijn. De frees is een aanbouwwerktuig, dat wordt aangedreven via de hydrauliek van een dragermachine. In dit geval zal het voornamelijk de tractor zijn, maar montage op een hydraulische graafmachine is evenzeer mogelijk.

Het hart van deze machine wordt gevormd door een met hydromotor aangedreven freesrotor met rondom drie rijen hardmetalen tanden. Met behulp van een driepuntsophanging is de rotorarm goed beweegbaar opgehangen. Boomstobben, struiken, dichte begroeiing en ander groenmateriaal, zijn met de freesrotor snel te verwijderen.

Door montage van een hakselinrichting is het werktuig ook te gebruiken als shredder waarmee takken en kleine boomstammen tot een doorsnede van twintig centimeter tot snippers zijn te verwerken. De werkbreedte van de rotor is 250mm en met de juiste uitrusting van de machine zijn stobben tot een diepte van ca.800mm te verspanen. Voor de aandrijving wordt niet erg veel vermogen gevraagd. Een krachtbron van tenminste vijftig pk is reeds voldoende. De freesrotor wordt via de PTO van de tractor door middel van een hydraulische motor aangedreven.

Reageer op dit artikel