nieuws

‘Startschot’ voor bouw van drie gevangenissen

bouwbreed

Minister van Justitie Kosto, geeft vandaag, maandag 11 juli, het startschot voor de bouw drie gevangenissen samen goed voor 864 plaatsen. Met de bouw van de penitiaire inrichtingen in Alphen a/d Rijn, Dordrecht en Almere is f. 129 miljoen gemoeid.

De bouw van de drie gevangenissen maakt zoals bekend onderdeel uit van het po CAP ’96. Dit po behelst de realisering van 4050 extra celruimte, 400 bij jeugdinrichtingen en honderd bij TBS-inrichtingen in twee jaar tijd. Met deze operatie is ruim f. 1,3 miljard gemoeid. Het is daarmee het grootst lopende bouwprogramma van de Rijksgebouwendienst.

In Almere wordt door DURA Amsterdam/Trebbe VOF midden in de polder een gevangenis gebouwd. Het ontwerp hiervoor is geleverd door het Amsterdamse Architectenbureau Van Meer en Putter.

De bedoeling is dat dit Huis van Bewaring voornamelijk gedetineerden uit de regio Amsterdam zal ontvangen. Eind 1995 moeten de eerste gasten ke worden verwelkomd.

In tegenstelling tot Almere wordt de nieuwe strafinrichting in Dordrecht omringd door een woonwijk, water en de Dordtse electriciteitscentrale.

Zwaarste categorie

Deze gevangenis, ontworpen door ir. J. Gerritse van AGM Architecten wordt door Albouw-BBM uit Breda gebouwd. Deze nieuwe strafinrichting valt in de zwaarste categorie van beveiligde inrichtingen.

Zo krijgt het een optimale buitenbeveiliging met een vijf meter hoge muur aan de buitenkant en een even hoog zwiepend hek als binnenring.

Voor de bouw van een Huis van Bewaring in Alphen aan de Rijn is ruimte gevonden op een voormalig militair terrein van de genie aan de rand van het bedrijvenpark Hoorn.

Evenals de twee gevangenissen in Almere en Dordrecht moet ook Alphen aan de Rijn plaats gaan bieden aan in totaal 288 gedetineerden.

Dubbele kruisvorm

Aan de vleugels van het complex dat wordt gebouwd in een dubbele kruisvorm, komen twee units met elk 144 cellen. In het middengedeelte komen behalve de ingang de algemene voorzieningen.

Het gebouw wordt opgetrokken uit oranje baksteen en de entree krijgt een rood steentje. Net als in Dordrecht is ook deze gevangenis ontworpen door Gerritse van EGM Architecten. IGB uit Amsterdam neemt de bouw voor zijn rekening. Met de realisering van deze strafinrichting is f. 43 miljoen gemoeid.

Reageer op dit artikel