nieuws

Schroeven voorkomen diefstal en vandalisme

bouwbreed Premium

Diefstal, inbraak en vandalisme zijn voor een groot deel te voorkomen met het gebruik van anti-diefstalschroeven die sinds kort op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. De prijs is ten minste het tienvoudige van een gewone schroef, maar voor sommige toepassingen lijkt het de moeite van het overwegen waard.

Bert Bosker

Het wordt een inbreker of vandaal op veel plaatsen wel erg gemakkelijk gemaakt. Wie zich bijvoorbeeld een verkeersbord of de dure buitenlamp van een ander wil toeeigenen heeft aan een simpele schroevedraaier of steeksleutel voldoende.

Waar anti-diefstalschroeven worden gebruikt, is echter speciaal gereedschap nodig en wordt het de dief op zijn minst erg moeilijk gemaakt.

Oorsprong

Anti-diefstalschroeven hebben hun oorsprong in de Verenigde Staten. De oudste, en ook in ons land de bekendste, is de zogenaamde one-way schroef. Deze kan met een gewone platte schroevedraaier worden vastgedraaid, maar de schroevedraaier heeft bij het losdraaien geen grip meer op de kop van de schroef. Hoewel inmiddels ook een speciale undo-it schroevedraaier is ontwikkeld, is het grootste nadeel van deze schroef dat het verwijderen ook voor de eigenaar van het produkt vrijwel onmogelijk is.

Sinds kort heeft leverancier Douwes International uit Pijnacker dan ook nieuwe schroeven en bouten in zijn assortiment die alleen met speciaal gereedschap zijn te verwijderen.

De ‘snake-eye’-schroeven hebben een kop met twee geboorde gaatjes. Voor het vast- en losdraaien is een speciale schroevedraaier nodig die met twee puntjes in de gaatjes past.

Volgens eenzelfde principe werken bijvoorbeeld ook de schroeven waarbij een extra pin is aangebracht in het midden van de binnenzeskant (of -ster) van de schroefkop. Ze vragen om een speciale inbussleutel met een ronde uitsparing die precies over de pin past.

Breekmoer

Ook voor gemakkelijk los te draaien moeren is er een alternatief: de breekmoer, waarvan het zeskantige gedeelte bij montage afbreekt, waarna een conisch deel als ongrijpbare moer achterblijft.

Deze breekmoer is bijvoorbeeld toe te passen voor de bevestiging van hekwerken. Ook zijn er contacten met Rijkswaterstaat om verkeersborden op vandalisme-gevoelige plaatsen met deze moeren te bevestigen.

Voor reeds gemonteerde bouten en moeren is de zogenaamde armourring ontwikkeld. Deze conische ring kan met een hamer over de zeskantige kop worden geslagen, waardoor een niet-verwijderbare bevestiging ontstaat.

Certificaat

Voor wie zich nog beter wil beveiligen tegen diefstal f. en er uiteraard nog meer geld voor over heeftf. heeft Douwes nog een derde mogelijkheid. De klant krijgt een individueel systeem van schroeven met gereedschap. De koppen van de schroeven worden speciaal gefreesd en de klant krijgt bij de schroeven en het bijbehorende gereedschap een certificaat dat garandeert dat hij de enige is die deze schroeven in zijn bezit heeft.

Anti-diefstalschroeven zijn er in verschillende soorten en maten.

Reageer op dit artikel