nieuws

Rasto BV eist vergoeding waardeverlies urban villa’s

bouwbreed Premium

De Amsterdamse poontwikkelaar Rasto BV wil bij de gemeente Amsterdam een schadeclaim van f. 7 miljoen indienen als de bouw van het nieuwe tenniscentrum in het Amsterdamse bos doorgaat. Dit zei makelaar Bakker van Rasto na afloop van een spoedprocedure voor rechter mr. M. van Wolferen van de Raad van State.

Rasto en een groot aantal omwonenden vroegen in deze procedure om schorsing van de door de stadsdeelraad Buitenveldert verleende milieuvergunning voor het tenniscomplex. De bouw van het tennispark stuit op verzet van Rasto, omdat deze poontwikkelaar op dertig meter afstand kantoren en woningen wil bouwen.

Het plan van Rasto voorziet in 36 sociale woningen, 5000 m2 kantoorruimte en 51 urban villa’s. Makelaar Bakker zegt dat deze urban villa’s met een koopprijs van rond een half miljoen gulden door de nabijheid van de tennisbanen per stuk f. 100000 in waarde zullen dalen.

De dure appartementen zouden minder waard worden door lawaai van de tennisspelers, parkerende auto’s en licht uit de lichtmasten rondom het complex. Met het po van Rasto is een investering van f. 60 miljoen gemoeid.

Haast

De gemeente Amsterdam heeft haast met de aanleg van het tennispark. Het huidige tenniscentrum Amstelpark moet wijken voor het nieuwe hoofdkantoor van ABN-AMRO aan de Karel Lotsylaan. Met de bouw van de bank kan pas worden begonnen als het tennispark verplaatst is.

De nieuwbouw dreigt echter door de procedures over het tennispark vertraagd te worden. Op 28 juni van dit jaar besloot de Amsterdamse rechtbank de bouw van het tennispark stil te leggen, zolang de Raad van State geen uitspraak heeft gedaan in de schorsingszaak van de milieuvergunning.

Het tenniscentrum zelf berekent de schade voor iedere dag, dat het werk stil ligt, op f. 40000 aan loonkosten en f. 8000 renteverlies. Met de aanleg van het tennispark, dat 26 buiten- en 16 binnenbanen gaat tellen, is een investering van f. 30 miljoen gemoeid.

Als de rechter het schorsingsverzoek afwijst, kan het tenniscentrum op zijn vroegst in oktober volgend jaar in gebruik worden genomen. Rechter Van Wolferen doet op korte termijn uitspraak.

Reageer op dit artikel