nieuws

Produktie A’damse regio neemt door bouw toe

bouwbreed Premium

De komende jaren zullen in de regio Amsterdam de industrie, handel, transport en vooral de bouwnijverheid voor 3 tot 4 procent produktiegroei zorgen. De economische vooruitzichten voor de regio zijn dan ook gunstig.

In 1995 wordt 3 procent economische groei met 13000 extra banen verwacht. Deze groei is hoger dan de verwachte landelijke trend. Dit blijkt uit de Amsterdamse Economische Verkenningen, een studie van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van de gemeente, Kamer van Koophandel en tien bedrijven en instellingen. Een sterke daling van de werkloosheid valt volgens de studie echter niet te verwachten.

Nieuwe banen

Nog voor dit jaar wordt het einde van de recessie voorspeld met een economische groei van 1,5 procent en met 5000 nieuwe banen. Volgens de studie heeft de regio een veerkrachtige economie. Ondanks de recessie bleef zij ook in 1993 licht groeien.

Dit is vooral te danken aan de sectoren handel, transport en financiele en zakelijke diensten. Naast de voor de Amsterdamse regio belangrijke ontwikkelingen van de wereldhandel zorgen ook investeringen in de infrastructuur voor een belangrijke impuls.

De investeringen, die onder meer tot grotere efficiency in het bedrijfsleven moeten leiden, zorgen volgens de Verkenningen voor ruim een procent extra groei in de komende tien jaar. Daarmee komt de regio boven het landelijke cijfer uit.

Werkloosheid

Ondanks het optimisme over de economie in en rond Amsterdam zal de regionale werkloosheid niet sterk dalen.

Daarvoor is de toestroom van schoolverlaters en andere nieuwkomers op de arbeidsmarkt te groot. Er zijn met name problemen bij de laag-gekwalificeerde arbeid, waarbij het aanbod van arbeidskrachten de vraag zal blijven overtreffen.

Reageer op dit artikel