nieuws

Nieuw regiobestuur Utrecht wil geen kopie zijn van Rotterdam

bouwbreed

Utrecht krijgt in de toekomst niet alleen een provincie-nieuwe-stijl, het krijgt vooral ook een provincie-eigen-stijl. “We gaan niet als een blind paard achter Rotterdam aanrennen”, zei poleider Janssen, tevens burgemeester van Bunnik, bij de aftrap van het Bestuur Regio Utrecht (BRU). In het regionaal beraad moeten 27 Utrechtse gemeenten en het Zuidhollandse Vianen de komende tijd samen met de huidige provincie Utrecht een nieuw middenbestuur smeden. Het BRU is een van de zeven gebieden in ons land waar op basis van de Kaderwet zo’n nieuw openbaar lichaam moet komen. Welke taken er in de toekomst naar het nieuwe regiobestuur gaan of juist weer naar gemeenten, ligt volgens Jansen nog geheel open. “Alles moet bespreekbaar zijn, de ambitie is een totaal vernieuwd lokaal- en middenbestuur. Dat gaan we de komende maanden scherp definieren.”

Per 1 januari 1995 moet het BRU werkelijk gaan functioneren. Uiterlijk over drie jaar volgt een evaluatie die bepalend is voor de vraag of het BRU de sprong waagt naar een provincie-nieuwe-stijl. In het BRU-gebied wonen 680000 mensen.

Reageer op dit artikel