nieuws

Nederlanders zijn slechte betalers

bouwbreed

Nederlandse bedrijven zijn de slechtste betalers van rekeningen aan buitenlandse zakenrelaties. De rekening blijft gemiddeld 24 dagen te lang liggen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het incassobureau Intrum Justitia in Londen onder meer dan vierduizend bedrijven in twaalf Europese landen heeft gehouden.

Van de te laat betaalde rekeningen wordt 41% bewust niet op tijd voldaan door de Nederlandse bedrijven. Precies 25% van de betalingen arriveert te laat omdat de administratie van het betreffende bedrijf niet efficient werkt. Bij 8% is een geschil met de zakenrelatie de aanleiding voor het niet op tijd verwerken van de nota. Financiele moeilijkheden zijn in 26% van de gevallen oorzaak voor het te laat betalen.

Gemiddeld laten alle ondervraagde bedrijven hun rekeningen aan buitenlandse leveranciers vijftien dagen te lang liggen. Tegenover hun binnenlandse zakenrelaties gedragen de Nederlandse bedrijven zich heel wat minder slordig. Dan betalen zij de rekeningen gemiddeld niet meer dan 15 dagen te laat. Hiermee bezet Nederland de zesde plaats op de ranglijst van wanbetalers.

Notoire wanbetalers op de binnenlandse markt zijn de Britten. Die laten rekeningen aan hun relaties in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 23 dagen te lang liggen.

Reageer op dit artikel