nieuws

Meppel krijgt btw terug over bouw van zwembad

bouwbreed

De gemeente Meppel krijgt f. 408255 aan btw terug die zij heeft moeten afdragen op de bouwkosten van zwembad Hesselingen. De Belastingkamer van de Hoge Raad heeft de staatssecretaris van Financien, die niet genegen was tot teruggave, in het ongelijk gesteld, zo blijkt uit een woensdag vrijgegeven arrest.

De gemeente heeft eind 1992 een stichting geschoven tussen zichzelf en het zwembad. De stichting huurt het zwembad van f. 8,4 miljoen voor vier ton per jaar.

De gemeente dekt het exploitatietekort van bijna acht ton per jaar. Met de belastinginspecteur werd afgesproken dat de stichting niet langer zou worden vrijgesteld van btw-heffing over de huur. De wet staat dat toe. Dat heeft voor de gemeente de prettige consequentie dat btw over de bouwkosten mag worden ‘verrekend’ met de btw over de huur. Dat kost de schatkist dus geld.

Veel gemeenten hebben dergelijke constructies getroffen voor diverse voorzieningen, teneinde in een klap een aanzienlijk financieel voordeel binnen te slepen. De belastinginspecteur vond dat de gemeente zich wegens de zware subsidiering van het zwembad niet als ondernemer kon kwalificeren. In dat geval mocht Meppel evenmin btw over de bouwkosten terugvorderen. In geschil was of de huur zo laag was dat er sprake was van vrijgevigheid (geen ondernemerschap) of dat aan de huur toch ‘maatschappelijke betekenis’ toekomt. Dat laatste is het geval, meent de hoogste belastingrechter.

Reageer op dit artikel