nieuws

Isolatie onder houten vloer wordt gegarandeerd

bouwbreed

Tonzon fabrikant van het isolatiemateriaal thermokussens garandeert dat zijn isolatiemateriaal onder tegen de beganegrondvloer bevestigd, onder alle omstandigheden droog blijft. Volgens A.J.M.Willemsen van Tonzon Nederland blijven traditionele isolatiematerialen aan de onderzijde nat door condensatie, met alle gevolgen van dien voor houten vloeren.

“Bij nieuwe woningen is de isolatie onder de betonvloer gewoonlijk nat. Bijna niemand staat er bij stil dat ook de isolatie onder houten vloeren meestal nat is. Anders dan bij beton kan nat isolatiemateriaal onder een houten vloer een negatieve invloed op de levensduur van de vloer hebben.

Huiszwam

Dit destemeer als de gevreesde huiszwam heeft toegeslagen. Uit angst voor de aantasting van houten vloeren wordt bij renovatie de vloerisolatie vaak achterwege gelaten”, aldus Willemsen. “Het afzien van vloerisolatie heeft ironisch genoeg ook een negatieve invloed op de levensduur van de vloer. Dit nog afgezien van het feit, dat vocht uit de kruipruimte gemakkelijker via kieren en gaten tot de woning toetreedt. Woonvocht dat voorheen condenseerde op enkelglas wordt na het plaatsen van dubbelglas voor een belangrijk deel verplaatst naar de ongeisoleerde vloer.

Daarmee heeft dit bouwdeel de rol van enkelglas als ‘vochtverzamelaar’ overgenomen, met alle gevolgen van dien.” De extra vochtbelasting vergroot de vocht- en schimmelproblemen aan de bovenzijde van de vloer. Vloerbedekking, plinten en meubels worden aangetast. Alle traditionele isolatiematerialen hebben volgens Willemsen het nadeel, dat ’s zomers warme buitenlucht afkoelt tegen de onderkant van het koude isolatiemateriaal. Hierbij wordt condens afgezet in of tegen de onderkant van het isolatiemateriaal.

“Bij het isoleren van beganegrondvloeren moet met drie verschillende vochtstromen rekening worden gehouden. De dampstroom van warm naar koud, de verdamping van vocht uit de kruipruimtebodem, en het transport van vocht door warme buitenlucht. Het is juist deze laatste die alle traditionele isolatiematerialen parten speelt”,aldus Willemsen.

De onderkant van deze isolatie-laag tegen een vloer is bijna even koud als de bodem van de kruipruimte met een temperatuur van ongeveer 12 a 13 gr. C. Warme lucht in de zomer koelt af in de kruipruimte en het vocht condenseert tegen of in de isolatie.

Geen last

De thermokussens van mijn bedrijf in Enschede hebben daarvan geen last. En dit omdat het materiaal van de thermokussens zo flinterdun is, dat dit onmiddellijk de temperatuur aanneemt die in de kruipruimte heerst. Een andere reden is de afwijkende manier van het aanbrengen van de kussens. De folie weegt slechts 17 gram per m2. De thermokussens ‘onttrekken’ volgens Willemsen geen warmte aan de buitenlucht en blijven daardoor als enig isolatiemateriaal droog in een geventileerde kruipruimte. “En dat is wel zo veilig voor het hout”, zo zei Willemsen. Als randvoorwaarde stelt Willemsen echter wel, dat de verdamping van vocht uit de kruipruimte wordt aangepakt door middel van zijn bodemfolie.

Reageer op dit artikel