nieuws

Investeerders verwachten winst uit toerisme Egypte

bouwbreed Premium

Bouwen voor de toeristische sector aan de Egyptische kust van de Rode Zee ondervindt steeds meer belangstelling. Ontwikkelaars blijken zodanig van de winstgevendheid overtuigd dat ze besluiten over aangevraagde leningen niet afwachten en zonder meer aan de slag gaan.

Een voorbeeld daarvan biedt de realisatie van een vakantiepark op het schiereiland Abu Soma. De investeerders maken aanspraak op een lening van ruim f. 260 miljoen die de Wereldbank beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van de toeristische infrastructuur.

Het Egyptische parlement keurde de lening nog niet goed omdat een van de volksvertegenwoordigers bezwaren maakte tegen een ander toeristisch project dat aan de kust van de Rode Zee moet verrijzen. De ontwikkelaars van dit plan maken ook aanspraken op gelden van de Wereldbank.

De bezwaren hangen samen met de gang van zaken rond de Sahl Hashish Bay Development Company. Deze onderneming wil een vakantiepark realiseren nabij Hurghada. De ontwikkelaars zijn evenwel verwikkeld in een juridische strijd met de Egyptische Investment Authority, dat het bedrijf in oktober 1993 de vergunning afnam.

De instelling besloot hiertoe nadat de ontwikkelaars een jaar na de goedkeuring van de lening het po nog niet in aanbouw hadden genomen. Het bedrijf stelt dat de vertraging voortkomt uit de traagheid waarmee het ministerie van defensie een verklaring van geen bezwaar verstrekte. Het ministerie van toerisme bevestigt dit.

Een rechtbank in Cairo hield enkele hoorzittingen over deze kwestie en wijst binnenkort arrest. Het Italiaanse concern Ansaldo zal op Abu Soma tegen een contractwaarde van om en nabij f. 30 miljoen infrastructuur aanleggen.

Als sponsor treedt de Egyptian Finance Company op. In de komende dagen wordt de bouw van het eerste hotel aanbesteed bij geselecteerde aannemers. Abu Soma moet verder plaats bieden aan een energiecentrale en een ontziltingsfabriek.

Reageer op dit artikel