nieuws

Houtresten in cement tot bouwplaten verwerkt

bouwbreed Premium

Een fabriek in Dokkum is begonnen met het produceren van Texolite ‘houtbetonplaten’. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van houtresten, cement en toeslagstoffen.

Directeur P.Prins heeft ongeveer tien jaar geleden een concept ontwikkeld om afvalhout nieuw leven in te blazen. Tijdens vele reizen naar ontwikkelingslanden is bij hem de gedachte opgekomen om de lokale bevolking te helpen bij hun huisvesting. Uitgangspunt daarbij moest zijn, dat plaatselijk materiaal moest worden gebruikt dat simpel is te verwerken.

Dat heeft er uiteindelijk toe geleid, dat hij in Nederland een manier heeft gevonden om de stroom van afvalhout naar de afvalberg te reduceren. Van afvalmateriaal wordt weer een grondstof gemaakt.

Stortplaatsen vol

De bergen afvalhout nemen volgens de directeur van P.D. Texolite BV te Dokkum namelijk enorme vormen aan. Ongecontroleerd verbranden is verboden en de stortplaatsen zijn vol.

Hergebruik van houtresten is dus een goede manier om deze afvalstroom te keren. Het betekent indirect ook een vermindering van het gebruik van tropisch hardhout en geimpregneerd hout. Want gebruik van geryclede bouwmaterialen, zoals de houtbetonplaten, betekent automatisch een vermindering van gebruik van andere materialen. Afval- en houtresten zoals bouw- en sloophout, pallets, kisten, kratten en houtresten van timmer- en meubelfabrieken, worden in de fabriek versnipperd en onder andere met cement vermengd. Om preciezer te zijn, Texolite bestaat voor 80% uit houtvezels, voor ongeveer 19% uit cement en voor de rest uit kalk en toeslagstoffen. De volumieke massa bedraagt ongeveer 670kg/m3. Het vochtgehalte is ongeveer 23%.

De nieuwe plaat is door een aantal instanties aan proeven onderworpen. Na het persen in mallen, waarbij de platen in wording een etmaal onder druk blijven staan, worden deze na een uitharding van twee weken getrimd. Daarna zijn ze klaar.

Het standaard formaat van de plaat is 500x1000millimeter bij een dikte van 50mm. De Texolite-platen zijn ook in diverse andere maten en dikten te leveren.

Oeverbescherming

De platen zijn volgens Prins goed te gebruiken voor bijvoorbeeld oeverbescherming, geluidswallen en voor wanden en daken van bijvoorbeeld tuinhuisjes en garages. Er worden onderhandelingen gevoerd over het opzetten van een dealernet van doe het zelf zaken en de bouwmaterialenhandel. Texolite lijkt veel op houtwolcement, maar is volgens Prins harder, sterker en zwaarder. Overigens zijn ze wel in verschillende uitvoeringen te maken f. van hard tot zacht. Verder zijn ze te profileren in steen-, rabat- of ander motief.

Texolite is een alternatief voor tropisch hardhout bij oeverbescherming.

De platen zijn ook goed bruikbaar voor bijgebouwtjes, zoals carports.

Reageer op dit artikel