nieuws

Grootste warmtepomp tast ozonlaag niet meer aan

bouwbreed Premium

’s Werelds grootste warmtepomp – geexploiteerd door Gotenburg Energi- is onlangs omgebouwd en geschikt gemaakt voor het ozon onschadelijke KLEA134a koelmiddel, in plaats van het R12, dat binnenkort wordt verboden.

Het KLEA 134a koelmiddel is niet gechloreerd en heeft een ODP (Ozone Depletion Potential) van nul.

Na deze ingreep blijkt de zogenaamde COP-waarde (koudefactor) vertaald in rendementscoefficient met maar liefst 10% te zijn verbeterd.

De warmteoverdrachtswaarde in de condensor van de warmtepomp van het energiebedrijf te Zweden, is met 5% en in de verdamper met 50% toegenomen. De warmtepomp die met 40 ton KLEA134a is geladen en een vermogen heeft van 45MW, levert energie aan zowel particuliere als zakelijke gebruikers in de regio Gotenburg. De ombouw is gedaan door het milieubedrijf Gotaverken Miljo AB.

Aanpassing

Bij het aanpassen van de warmtepomp, wat op zichzelf een betrekkelijk eenvoudige handeling is, zijn de veiligheidskleppen aangepast en zijn de O-ringen van de mechanische afsluiter vervangen. Voorts is de bedieningsapparatuur enigszins aangepast en is de olie vervangen door Emkarate RL6S, het bijbehorend synthetisch smeermiddel van KLEA, aldus ICI Belgium NV/SA te Everberg in Belgie.

Reageer op dit artikel