nieuws

Geschil over kostprijs van energie opgelost

bouwbreed Premium

Het aluminium bedrijf Pechiney, in Vlissingen, blijft bestaan. Een geschil over energiekosten tussen Pechiney en Delta Nutsbedrijven (Deltan) in Middelburg is door een onafhankelijke arbitragecommissie beslecht in het voordeel van het aluminium bedrijf.

De verwerkingskosten van radio-actiefafval uit de kerncentrale in Borsele, die is gebouwd met het oog op de elektriciteitsafname van Pechiney, vormden de aanleiding tot het geschil. Pechney nam de kosten hiervan voor zijn rekening, maar protesteerde tegen prijsverhogingen achteraf.

Door de uitleg die Deltan aan het contract met Pechiney gaf, betaalde het bedrijf van alle aluminiumsmelters ter wereld de hoogste prijs. Daaraan is nu een einde gekomen.

Indien de arbitragecommissie zich had uitgesproken in het nadeel van Pechiney, hadden duizenden banen op de tocht gekomen.

Reageer op dit artikel