nieuws

Friese bedrijven renoveren woningen in Berlijn

bouwbreed

Onder de naam Samenwerkingspo Berlijn-Friesland zijn de drie Friese bedrijven Feenstra Verwarming Noord uit Heerenveen, Jorritsma Bouw BV uit Bolsward en Alynia Architecten uit Sexbierum begonnen met de renovatie van 228 flatwoningen in Oost-Berlijn.

Met dit po is een bedrag gemoeid van f. 15- tot f. 20 miljoen. Opdrachtgever voor de renovatie is de Duitse woningbouwvereniging Stadt und Land, die in totaal zo’n 60000 woningen onder zijn beheer heeft.

Feenstra Noord en Jorritsma Bouw hebben op dit moment ruim 60 van de 228 flatwoningen gerenoveerd. De woningen krijgen ondermeer goed geisoleerde ramen en deuren en worden voorzien van een energiezuinige cv-ketel. De flats blijven bewoond tijdens de renovatie en daarom wordt er f. vanwege de eerste invallende kouf. eind september voorlopig gestopt met de bouwwerkzaamheden. In maart 1995 wordt het werk dan weer hervat. De verwachting is dat de renovatie begin oktober 1995 kan worden afgerond.

Het samenwerkingspo Berlijn-Friesland is tot stand gekomen door bemiddeling van directeur C. Derks van woningbouwvereniging Smallingerland uit Drachten. Deze heeft goede contacten in het voormalige Oost-Duitsland. Men is daar vooral onder de indruk van de goedkope bouwmethodes van de Nederlanders.

Momenteel hebben de drie Friese bedrijven veertien eigen werknemers in Berlijn zitten die aan het renovatieprojekt werken. De rest van het benodigde personeel wordt uit Duitsland zelf gehaald. Zo wordt er in de stad ook nog de nodige werkgelegenheid gecreeerd.

De Friezen hopen nog meer orders binnen te halen in Berlijn. Daarbij wordt ondermeer gedacht aan poen op het gebied van nieuwbouw. Jorritsma Bouw, Feenstra Noord en Alynia Architekten hebben vanwege die reden inmiddels een filiaal geopend in Berlijn. Feenstra en Alynia Architekten hebben daarnaast ook nog een (hoofd)vestiging in het Duitse Kleef.

Reageer op dit artikel