nieuws

Fries bouwbedrijf verkoopt zes ha grond aan collega

bouwbreed Premium

Bouwbedrijf Van Solkema en Co uit Sint Nicolaasga heeft tot grote ergernis van de gemeente zes hectare bouwgrond verkocht aan plaatsgenoot Van der Werf’s Bouwbedrijf BV. De gemeente wil de grond in eigen beheer exploiteren voor de uitbreiding van het dorp met honderd woningen. Met de transactie vist de gemeente achter het net.

Directeur Herre Zonderland van bouwbedrijf Van Solkema en Co verwijt de gemeente een gebrek aan daadkracht. “Begin maart hadden we met burgemeester en wethouders al een akkoord bereikt over de koopvoorwaarden, maar op het laatste moment is het college teruggefloten door de gemeenteraad.” De raad greep met name in omdat het de voorwaarden ‘boterzacht’ vond. Ook de koopprijs, die beduidend hoger lag dan de gebruikelijke f. 10 per vierkante meter vond de raad aan de hoge kant.

Na het ingrijpen van de gemeenteraad wilde de gemeente opnieuw onderhandelen met Van Solkema en Co maar dan over andere voorwaarden. Voor het Sint Niekster bouwbedrijf was de kous daarmee af. De grond werd verkocht aan Van der Werf. De voorwaarden zijn voor het bouwbedrijf zelfs nog gunstiger want de grond is verkocht met een optie om in elk geval vijftien kavels vol te bouwen. In de overeenkomst met de gemeente waren dat er tien kavels. De gemeente gaat nu met Van der Werf praten over koop, maar beseft dat het voortdurend schuiven met de grond f. eerder wilde de gemeente de grond al kopen van de eigenaar maar toen was Van Solkema de gemeente een stap voorf. de prijs flink opdrijft. “Ons uitgangspunt blijft dat de gemeente de bouwgrond moet exploiteren. De bedragen die we ke verdienen op dit soort grote projecten ke we goed gebruiken voor de ontwikkeling van mindere rendabele plannen in de kleinere dorpen. Wij zullen dan ook alles in het werk stellen om met Van der Werf tot een akkoord te komen.”

Uitbreiding van het dorp is hard nodig want in januari zijn de laatste vrije bouwkavels in Sint Nicolaasga verkocht. Bovendien zijn er plannen voor de bouw van zo’n dertig aanleunwoningen aan de oostkant van het dorp. Directeur Herman van der Werf wilde geen commentaar geven op de vraag of zijn bedrijf de grond zelf gaat exploiteren of dat het wordt doorverkocht aan de gemeente.

Reageer op dit artikel