nieuws

Europese steun voor werklozen

bouwbreed

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) geeft Nederland f. 2 miljard om 167000 kansarme werklozen aan een baan te helpen. Het is een bijdrage aan het Nationaal Plan dat door het Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening (CBA) is gemaakt.

Doordat de beslissing van het ESF erg laat is genomen, zijn verschillende opleidings- en werkgelegenheidspoen in het kader van de ESF stopgezet. Deze gaan voorlopig niet door.

De Europese Commissie gaat akkoord met de financiele bijdrage, dit is woensdag bekend gemaakt.

Het bedrag dat het ESF geeft is 45 procent van de totale kosten van het Nationaal Plan. De rest, f. 2,45 miljard, moet Nederland zelf betalen. De Europese bijdrage wordt betaald in de periode 1994 -1999.

Het Nationaal Plan richt zich op werklozen die heel moeilijk aan de slag komen, zoals jongeren en gehandicapten. Op het programma staan maatregelen ter verbetering van de basis- en beroepsscholing en voor het creeren van werk.

De ESF-poen ke ondanks de toekenning van de subsidie voorlopig niet doorgaan omdat het commisiebesluit nog moet worden bekrachtigd door het Comite van het Europees Sociaal Fonds. Het duurt bovendien nog maanden voordat het geld beschikbaar komt. Tenslotte is het onduidelijk of de criteria voor ESF-subsidies nog hetzelfde zijn. Het CBA heeft inmiddels f. 162 miljoen aan voorschotten verstrekt.

Reageer op dit artikel