nieuws

Duitse prefab beton: groei produktie, verwachting laag

bouwbreed

De prefab betonindustrie in heel Duitsland heeft in 1993 10% meer geproduceerd dan in het jaar daarvoor. De verwachting voor de omzet in 1994 is echter laag, omdat er een overschot aan produktiecapaciteit is.

De produktie van prefab betonnen delen voor de woning- en utiliteitsbouw groeide in 1993 met 13% en die van vloerelementen zelfs met 14%. Naar schatting wordt nu in vijf van de tien gevallen gebouwd met prefab betonnen vloeren. Het minst groeide de produktie van betonstraatstenen, met 4,1%. De omzet van betonstraatstenen bleef bovendien achter bij de produktie.

De statistieken zijn niet meer gesplitst in cijfers voor het Oosten en Westen van Duitsland. In het Oosten is de produktie het hoogst. Er is daar veel geinvesteerd in nieuwe produktiecapaciteit. Zoveel, dat de verwachte groei op middellange termijn reeds meermalen is zekergesteld. Volgens dipl.-ing. R. Werle, voorzitter van het Bundesverband Deutsche Beton- und Fertigteilindustrie (BDB) te Bonn, is het dus nodig om bij elke voorgenomen investering in de prefab betonbranche zorgvuldig na te gaan wat de behoefte van de markt is.

Werle zei dit voorafgaand aan de jaarvergadering van het Bundesverband. Een aantal bedrijven in het Westen van Duitsland heeft reeds een deel van de omzet verloren, vooral in de sector betonstraatstenen. Om die reden zijn de verwachtingen voor 1994 laag. Daar waar de omzet onder druk staat, zijn creatieve oplossingen nodig om de winst te behouden, vindt Werle.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels