nieuws

Dakdekker moet lens in oog missen

bouwbreed Premium

Op het renovatiepo Nieuwdorp heeft dakdekker J. H. uit Noorderlicht gisteren ernstig oogletsel opgelopen. Hij was met een handcirkelzaag uitsparingen aan het zagen in het dakbeschot. Hoewel de machine volgens alle regels was beveiligd kreeg H., die geen veiligheidsbril droeg, een metaaldeeltje tegen zijn oog.

Uitvoerder Q. v. d. G. stuurde hem ogenblikkelijk naar het ziekenhuis. Onderzoek wees uit dat er niets in het oog zat, maar dat de lens wel was beschadigd. De dakdekker zal worden geopereerd. De beschadigde lens wordt vervangen door een lens van kunststof.

Altijd veiligheidsbril op bij zagen in oud hout

“Natuurlijk hebben we hier op het werk veiligheidsbrillen. Maar het is niet gebruikelijk dat we bij dit type werk zulke brillen dragen. Zodra er wordt gewerkt met de haakse slijptol, moet de bril op. Daar zien we nauwlettend op toe. Maar de handcirkelzagen zijn beveiligd; daar zit een prima veiligheidskap op, speciaal ontworpen om wegschietende deeltjes tegen te houden”.

Aldus de op het renovatiepo Nieuwdorp werkzame uitvoerder Van der G.. Hij vertelt dat nog slechts kort geleden met de werknemers een halve middag is gesproken over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen:

“Maar we hebben het toen niet gehad over het eventueel dragen van een veiligheidsbril bij werk met de handcirkelzaag. We hebben nieuw materieel met goed afstelbare spouwmessen en doelmatige veiligheidskappen. Het is een vreemd ongeval. Ik hoop maar dat zo’n kunststof lens het even goed doet als de eigen ooglens. H. had nota bene van die goede ogen; als het op heel fijn werk aankwam, haalde ik hem er altijd bij.”

“Een operatie”, zucht de onfortuinlijke dakdekker H. in het ziekenhuis. “Ik dacht eigenlijk dat er niet zoveel aan de hand was, toen de dokter zei dat er niets in mijn oog was achtergebleven. Maar mijn lens schijnt ernstig beschadigd te zijn en dat letsel geneest niet. Dat wordt alleen maar erger, zegt hij.”

H. wijst er met nadruk op dat het niet de eerste keer was dat hij met zo’n cirkelzaag aan sparingen werkte:

“In mijn vak komt dat immers een aantal keren per maand voor. En geloof me, ik draai al een aardig tijdje mee. Heb ik zeker vroeger altijd geluk gehad en nu dus een keer pech. Nee, ik droeg nooit een veiligheidsbril bij het werken met dit type zaag. Dat zijn prima dingen, tot gisteren dacht ik compleet veilig. Ja hoor, voortaan zie je mij altijd met een veiligheidsbril op. Als ik tenminste een beetje behoorlijk kan kijken met die plastic lens. Hier zeggen ze dat het geen probleem zal opleveren.”

Onderzoek

Uitvoerder Van der G., die net als het slachtoffer nog nooit een ongeval van deze aard met deze zagen had meegemaakt, wenste voor al herhaling te voorkomen. Hij nam contact op met Aboma.

De zaag was gelukkig blijven liggen zoals hij was gebruikt. De veiligheidskundige van Aboma verscheen die zelfde middag nog op het werk. Hij stelde vast:

– in het dakbeschot was een grote sparing gezaagd

– in de zaagsnede was ter plaatse van de gording een aantal spijkers, dat gording en dakbeschot had verbonden, doorgezaagd

– de handcirkelzaagmachine was beveiligd met een juist afgesteld, bijbehorend spouwmes en een goed werkende veiligheidskap

– de harde metalen zaagtanden en tandholten van het blad waren nog geheel gaaf.

De veiligheidskundige gaf als waarschijnlijke oorzaak aan dat H. was getroffen door een miniscule wegvliegende metaalsplinter. Dit moet zijn veroorzaakt doordat bij het zagen van het dakbeschot oude spijkers werden geraakt. Het hoofd van de dakdekker, die immers de zaaglijn in de gaten moest houden, moet toen naast de machine zijn geweest.

Voorkomen beter

De veiligheidskundige concludeerde dat bij zaagwerk in oud hout in feite altijd een veiligheidsbril moet worden gedragen. Ook zaagmachines die bij normaal werk zonder risico’s ke worden gebruikt, zullen op ‘verrassingen’ stuiten.

Als daarbij, zoals bij het ongeval van H., meer ongevalsfactoren samenvallen zijn de risico’s groot. Een juist afgesteld spouwmes en een goed geplaatste veiligheidskap dienen daarom te worden aangevuld met een goede bril.

Adviezen over veiligheid en materieelkeuringen Aboma en Keboma Postbus 141 6710 BC Ede Tel.: (08380) 31481 Fax: (08380) 32013

Dit is de boosdoener die vaak ook nare vleeswonden in het been veroorzaakt na het terughalen van de zaagmachine met onbeschermd zaagblad

Reageer op dit artikel