nieuws

Boekje over betonnen voertuigkeringen

bouwbreed

De Vereniging Nederlandse Cementindustrie heeft een boekje uitgegeven over betonnen middenbermbeveiliging. Er staan een aantal types en modellen in beschreven. De voertuigkering kan uit prefab elementen samengesteld of ter plaatse gestort worden.

Er zijn verschillende modellen, elk met voor- en nadelen. Daarbij wordt alleen gekeken naar de economie en de veiligheid voor het (auto)verkeer. Volgens een berekening volgens de annuiteitenmethode komt de betonnen voertuigkering aanzienlijk goedkoper uit dan de stalen vangrail. De kosten moeten dus mogelijk verhoogd worden met het plaatsen van afrasteringen langs de zijbermen, zoals langs enkele Belgische autowegen reeds gedaan is, en het uitvoeren van speciale oversteekplaatsen voor klein wild.

In het boekje wordt uitvoerig beschreven hoe een aanrijding van een personen- of een vrachtauto met een betonnen voertuigkering verloopt. Bovendien worden drie succesvolle praktijkpoen behandeld.

‘Voertuigkeringen van beton’ is te bestellen bij de Stichting BetonPrisma te ‘s-Hertogenbosch, telefoon 073-401222.

Reageer op dit artikel