nieuws

Beretta-ketel met boiler geeft veel warm water

bouwbreed

Thermagas heeft twee nieuwe typen wandgasketels op de markt gebracht, die zich vooral kenmerken door een hoge warmwateropbrengst. De ketel met boiler, heeft bovendien nog een buffervoorraad van 45 liter warm water; goed voor het leveren van 124 liter van 60 gr. C voor het vullen van een bad.

De nieuwe ketels zijn de Elidra ESI24 a.g en de Beretta combi-boiler. Het zijn VR(Verbeterd Rendement)-ketels met een rendement van 84% en 82,5% op onderwaarde.

Een kenmerk van de Elidra is, dat deze ketel een lage Low NOx heeft van 30 ppm. De ketels zijn voorzien van koperen warmtewisselaars voor het verhoogde rendement. De Elidra is bovendien uitgerust met een compacte roestvaststalen platenwisselaar, die zorgt voor een hoge warmwateropbrengst van hoge temperatuur. De Elidra-ketel produceert namelijk zo’n 8,8 liter per minuut met een temperatuur van 55 gr. C. De ketel heeft een nominaal vermogen van 27,6 kW. Hij is voorzien van een elektronische ontsteking met ventilator modulatie in plaats van een waakvlam. De Elidra is voorzien van het keurmerk ‘Schonere Verbranding’. Ze brandt volledig modulerend. Dat betekent, dat ze zich constant aanpast aan de warmtevraag en type schoorsteen. Daardoor handhaaft ze door het uitblijven van temperatuurintervallen, zoals bij een aan-uit geregelde ketel, een optimaal comfort.

De Beretta combi-boiler met een nominaal vermogen van 23,1 kW/h heeft standaard een voorraadboiler van 45 liter. Desondanks heeft deze gaswandketel een breedte van slechts 600 mm. Hij is daardoor bijna overal in een woning te installeren. Daarbij is het natuurlijk prettig dat hij f. evenals de Elidra f. bijna onhoorbaar brandt. Door een goede isolatie zijn de warmteverliezen te verwaarlozen. Evenals de Elidra is deze combi-boiler van Thermagas Nederland BV te Montfoort uitgerust met een koperen warmtewisselaar voor het verbeterde rendement van de ketel. In plaats van de roestvaststalen platenwisselaar voor de warmwatervoorziening is deze ketel voorzien van de voornoemde boiler van 45 liter. “Deze stelt de gebruiker in staat om gedurende de eerste tien minuten 124 liter warm water te tappen van 60 gr. C, meer dan voldoende, om een bad mee te vullen. Vervolgens levert deze combi-boiler nog continu 6,6 liter warm water van 60 gr. C per minuut of 11 liter van 40 gr. C per minuut “, aldus H.B.J. Bonenkamp, directeur van het bedrijf.

Voor wat betreft de vloerverwarming komt Thermagas met een nieuw type ‘Espace’ op de markt. Het Espace vloerverwarmingselement is gewoonlijk alleen in nieuwbouw toe te passen, tenzij bij renovatiewoningen nieuwe constructievloeren worden gemaakt. De elementen dienen namelijk van tevoren te worden ingepland. Dat wil zeggen: er moet rekening mee worden gehouden dat ze tussen de binten van de vloer worden opgenomen. “Indien daaraan kan worden voldaan, dan is er met deze vloerverwarmingselementen veel op arbeidstijd te winnen en hoeft de afwerkvloer niet te worden verhoogd”, aldus de directeur. Het leggen van de kunststof leidingen, het storten van de constructievloer en het aanbrengen van de afwerkvloer werken dus niet meer niveauverhogend.

Doorsnede van de smalle Beretta combi-boiler.

Een schets van de vloerverwarming met de Espace vloerverwarmingselementen tussen de binten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels