nieuws

AT9120 moderne 120 tons Grove wegterreinkraan

bouwbreed

De 120 tons weg-terreinkraan AT 9120 die Grove kort geleden aan het produktieprogramma heeft toegevoegd, biedt dankzij een diversiteit aan giekuitvoeringen een gevarieerde gebruiksmogelijkheid.

De krachtige autokraan torst een vijfdelige tot 48,7 meter uitschuifbare giek die een haakhoogte levert van 51,5 meter.Deze hoogte is nog verder te verleggen met een vaste 10 meter lange, langs de giek omklapbare verlegging van 10 meter of een eveneens omklapbare telescoopverlenging die met lengten van 10 tot 17,7 meter de AT9120 uiteindelijk een maximaal hoogtebereik biedt van 69 meter.De trapeziumvormige giek kent een grote stijfheid en levert dankzij een geintegreerd LMI systeem (load moment indicator) automatisch een juiste aanpassing van de giekconfiguratie aan de gevraagde hijslast.

Haakhoogte

Bij een maximum gieklengte van 48.72 meter brengt de AT 9120 op een sprei van 10 meter nog een last van 11,5 ton tot 49 meter hoogte .Gebruikers die nog hogere hijswaarden verlangen biedt Grove een extra giekverlenging in de vorm van een 35 meter lange jib die de kraan uiteindelijk een haakhoogte verleent van 80,5 meter en een bereik van bijna 50 meter.

Een PAT DS350 GW last moment indicator biedt niet alleen een grotere veiligheid bij hijswerkzaamheden, maar is tevens zo geprogrammeerd dat na het uitschakelen van de kraan de startprocedure gedurende de volgende twee uur bij het opnieuw starten niet opnieuw behoeft te worden geprogrammeerd.

Het aandrijvend vermogen voor de kraan is afkomstig van een op de bovenwagen gemonteerde 6-cilinder turbocharged Mercedes Benz dieselmotor, die 155 kW (208 pk) levert aan vier hydraulische pompen.

Installatie en montage van het contragewicht is een weinig gecompliceerde en ‘gewichtige’ zaak daar de Grove AT9120 aan de achterzijde standaard is uitgerust met een tweetal hefcilinders. De hefinrichting wordt standaard buiten bediend. Bediening vanuit de cabine is evenwel naar wens ook vanuit de cabine mogelijk.

Marktwensen

De onderwagen wordt aangedreven door een 320 kW (430 pk) 8-cilinder Mercedes Benz dieselmmotor met turbo-oplading. Via een transmissie met acht schakelstanden levert deze een goede vermogen/gewicht verhouding van 7,2 pk/ton. Over de weg komt de autokraan tot rijsnelheden van maximaal 75 km/h.

Om aan marktwensen of markteisen tegemoet te komen brengt Grove deze nieuwe AT9120 in een uitvoering met vier of vijf assen.Een combinatie van acht gestuurde wielen en aandrijving op zes of acht wielen

maakt de machine tot een goed te manoeuvreren hijsmiddel. Door een optrekbare middenas laat ook de 5-assige versie zich op het werk gemakkelijk in stelling brengen. Met het hydrogas ophanging systeem wordt de bovenbouw een grote beweeglijkheid geboden ten opzichte van de onderwagen. Automatisch werkende hoogtesensoren dragen zorg voor een juiste ligging van de kraanbovenwagen bij transport over de weg.

Grove 120 tons weg-terreinkraan type AT9120E.

Reageer op dit artikel