nieuws

Zuid-Korea laat tgv aanleggen

bouwbreed

Het Frans/Britse consortium GEC-Alsthom bouwt voor zo’n f. 4,2 miljard een hogesnelheidslijn tussen Seoul en Pusan in Zuid-Korea. Het trace beslaat ruim 410 kilometer. Het consortium stond tegenover concurrenten uit Duitsland en Japan. De onderhandelingen namen drie jaar in beslag.

GEC-Alsthom vroeg aanvankelijk zo’n f. 3,2 miljard voor het werk maar verlaagde de rekening later tot zo’n f. 4,6 miljard om vervolgens op zo’n f. 4,2 miljard uit te komen. Topman P. Bilger van het consortium nebadrukte dat volgens de internationale regels is gehandeld. Eind vorig jaar deed het gerucht de ronde dat er gerommeld zou zijn met de voorwaarden. Wel oefende Zuid-Korea grote druk uit op de aanbieders om de offerte technisch en financieel aan te passen. GEC-Alsthom levert zelf voor zo’n f. 2,06 miljard aan uitrusting voor de treinverbinding. In Zuid-Korea bouwt het consortium voor de resterende f. 2,14 miljard met partijen als Hyundai, Daewoo en Hanjin. Franse leningen financieren het po. Binnen tien jaar moet Zuid-Korea die terugbetalen.

Reageer op dit artikel