nieuws

Voorzichtig optimisme over herstel Belgische bouw

bouwbreed

Voorzitter M. Dusenne van de Nationale Confederatie van het Bouwbedrijf (NCB) in Belgie heeft dit jaar in zijn toelichting bij het jaarverslag over 1993 de traditionele klaagzang van de aannemersbond bij dit soort gebeurtenissen tot aanvaardbare proporties beperkt.

Mogelijk heeft de NCB-voorzitter daarvoor twee redenen gehad: in de eerste plaats bevond zich onder zijn gehoor premier Jean-Luc Dehaene, de architect van de grote inleveringsoperatie (‘globaal plan’) van zijn centrum-linkse coalitieregering, die toch niet onder de indruk zou zijn geweest van een forse portie kritiek. In de tweede plaats begint de Belgische bouw stilaan weer uit het dal te krabbelen, waarin die in 1993 verzeild was geraakt.

Dat lang niet alles van een leien dakje verliep voor de bouw bewijst bijvoorbeeld reeds het feit dat in 1993 10 procent meer bouwbedrijven failliet ging dan het jaar tevoren. Het waren er ruim 1100. Ook het aantal woningen waarvan de bouw in 1993 begon liep vergeleken met het jaar tevoren terug met 44000 ofwel een daling met 6 procent. Toch zorgde de lage hypotheekrente ervoor dat er 10 procent meer bouwvergunningen voor woningen werden verleend tot in totaal voor 55000 nieuwe woning waarvoor wel een vergunning voorhanden was.

In de sector van de utiliteitsbouw werd in 1993 het slechtst gepresenteerd. De dalende trend werd onmiskenbaar bevestigd doordat het aantal nieuwbouwkantoren en gebouwen voor industriele doeleinden terugliep tot 7000, een (gevoelige) daling met ruim 17 procent. Qua volume daalden de aanvragen met ruim 6 procent tot 43 miljoen kubieke meter tegenover 54 miljoen kubieke meter in 1992.

NCB-voorzitter Dusenne mag dan geen klaagzang hebben aangeheven, hij liet het feit om weer eens een Belgische premier op bezoek te hebben niet onbenut om Dehaene met enkele sprekende cijfers ervan te overtuigen, dat de bouw een belangrijke bijdrage levert aan de economie van het land en niet te vergeten aan het scheppen van werk. De bouw in Belgie is immers goed voor een jaaromzet van f. 50 miljard en zijn inspanningen dragen 6 procent bij van het bruto nationaal produkt (BNP). Wanneer je daar ook nog de nevenactiviteiten bij optelt zoals de produktie van bouwmaterialen en de opdrachten aan studiebeurs en dergelijke dan is de bouw zelfs goed voor 10 procent van het BNP. De bouw stelt een kleine 200000 mensen te werk, hetgeen overeenkomt met 6 procent van de totale werkgelegenheid in Belgie.

Terugloop

Toch verwacht Dusenne voor dit jaar een terugloop van de bouwaanvragen. De werkloosheid en de daarmee gepaard gaande onrust om zijn/haar baan te verliezen zetten een domper op de bouwlust. Door het inleveringsbeleid gaat het gros van de inkomens erop achteruit, de belasting op vastgoedbezit is fors verhoogd (zodat beleggen in vastgoed ontmoedigd wordt) en ook de stijging van de btw op nieuwbouw betekent absoluut geen bouwstimulans.

De burgerlijke bouwkunde, die de laatste jaren door het chronische geldgebrek bij de overheid met 30 tot 50 procent was ineengestort, begint zich te herstellen. Premier Dehaene verwacht dat de conjuncturele opleving overheid en industrie zal aanzetten tot meer investeringen. Ook de uitvoering van het Witboek over economische groei, werkgelegenheid en herstel van het concurrentievermogen van voorzitter Jacques Delors van de Europese Commissie zal in Belgie de bouw van grote infrastructuurwerken met zich meebrengen zoals de aanleg van de hoge snelheidslijn (hsl).

Reageer op dit artikel